Po letech se otevírá přechod mezi Egyptem a Gazou

Káhira – Egypt dnes po čtyřech letech znovu otevře hranice s pásmem Gazy. Hranice prochází palestinským městem Rafáh, jehož část leží i na egyptské straně. Otevření hranice oznámily egyptské úřady ve středu. Hamas, který Gazu ovládá, rozhodnutí Egypta uvítal. Do značné míry tak ztratí smysl blokáda, kterou vůči pásmu Gazy uplatňuje Izrael. Na egyptsko-palestinském přechodu nebude izraelský ani mezinárodní dohled nad tím, kteří lidé a jaké zboží se do Gazy dostávají. Přechod bude otevřený denně kromě pátku. Egypt navíc rozhodl, že všem ženám a mužům mladším 18 let nebo starším 40 let umožní vstup do země bez víza. Rafáh je jediný přechod, jímž mohou Palestinci do Egypta, zbytek území pásma sousedí s Izraelem. Změna, se kterou Izreal silně nesouhlasí, přichází tři měsíce po svržení vlády egyptského prezidenta Mubaraka.

„Egyptská vláda se rozhodla natrvalo otevřít hranici v Rafáhu pro obyvatele Gazy,“ uvedl úředník egyptského ministerstva zahraničí. Hranice bude otevřena každý den od devíti ráno do pěti hodin odpoledne. Její bezpečnost budou hlídat všechny bezpečností složky státu. Otevření přechodu Rafáh je tak také jedním z výsledků vnitropalestinského usmíření. „Je to velký krok, na který jsme dlouho čekali, a umožnilo ho úsilí našich egyptských bratří a jejich revoluce z 25. ledna,“ potvrdila jedna z cestujících Azíza Mohamedová.

Obyvatel Gazy Ali Nahallah:

„Máme pocit, jako bychom žili ve velkém vězení. Nyní se cítíme o trochu lépe a život je snadnější. Moje děti budou moci navštívit i jiné země, než je Gaza.“

Reportáž Miladay McGrathové (zdroj: ČT24)

Palestinci odteď nemusí kvůli zásobování spoléhat na podzemní tunely, snáz dostanou nemocné k doktorům a hlavně, otevření hranic pro ně představuje symbol. Jenom v sobotu ráno se na hraničním přechodu shromáždilo přes 400 Palestinců hodlajících novinky využít. Hned po otevření hranicí projely autobusy s více než 300 Palestinci. Mezi prvními do Egypta projely dvě sanitky s nemocnými. V předchozích letech byl denně umožněn přechod z Gazy do Egypta pouze 300 Palestincům. „Čekal jsem na to roky. Mám radost z tohoto egyptského kroku, protože se konečně mohu vydat do Turecka. Pokoušel jsem se o to už dvakrát, ale pokaždé mne odmítli pustit,“ uvedl pětadvacetiletý Sama Ravagh.

Izraelci se nicméně obávají, že v této situaci se do Egypta budou přes pásmo Gazy dostávat nepovolené zbraně. Egypt se hají a tvrdí, že hranice bude po celé délce hlídat. Ti, kteří se rozhodnou Gazu opusit, budou muset mít u sebou palestinský pas vydaný v Izraeli.

Hranice v Rafáhu byla jediným portálem pro cestu do světa pro všech 1,5 milionu palestinských obyvatel Gazy po celé čtyři roky, kdy Izrael uzavřel vzdušný prostor Gazy, teritoriální vody i silniční přechod Erez nacházející se na hranici Gazy a Izraele. Jeho přejezd byl povolen pouze pro výjimečné humanitární akce, zejména pro naléhavé lékařské případy. Přísný režim na Erezu zabraňoval Palestincům v cestách mezi Gazou a Západním břehem.

Nabíl Šás, představitel Fatahu:

„Jsme šťastní, od Egypta to bylo odvážné rozhodnutí, otevřít to vězení, ve které Gazu změnil Izrael.“

Izraelci vyhlásili blokádu Gazy a tedy i uzavření přechodu v Rafáhu v červnu 2006 po zajetí izraelského vojáka Gilada Šalita palestinskými radikály z pásma. Zpřísnili ji o rok později, kdy se vlády v pásmu násilím zmocnilo hnutí Hamas. Loni v červnu Egypt hranici otevřel po zásahu izraelské armády vůči humanitární flotile plující do Gazy. Při incidentu zemřelo devět Turků. Izraelci proti flotile zaútočili, neboť její cestu považovali za porušení námořní blokády.

Humanitární konvoj se do Gazy dostal přes Rafáh až loni v říjnu.Dosud mohli překročit hranici v Rafáhu pouze cizinci s platným vízem a lidé mířící do Egypta kvůli lékařské pomoci nebo studiu. Z Palestinců mohou přes Rafáh pouze ti, kteří jsou uvedeni v izraelském registru populace.

Otevření hranice umožnil pád Mubaraka

Otevření hranice umožnil nový směr egyptské politiky a pád Husního Mubaraka, jehož vláda spolupracovala s židovským státem při prosazování blokády islamistickým Hamasem ovládaného pásma Gazy. Právě blokování vstupu do Gazy bylo podle odborníků také jedním z důvodů nepopularity bývalého egyptského prezidenta. Současné egyptské vedení se od Izraele distancuje a naopak se přimyká víc k Palestincům. Egypt roku 1979 jako první arabská země uzavřel s Izraelem mírovou dohodu.

Hamas rozhodnutí Egypta okamžitě uvítal. „Je to důležitý krok pro pohyb palestinských obyvatel. Doufáme, že jednou se bude moci přes Rafáh přepravovat i zboží,“ uvedl mluvčí Hamasu pro televizi Al-Džazíra.

  • Palestinci čekající na přechodu s Egyptem po otevření hranic autor: CTK/AP, zdroj: CTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2589/258896.jpg
  • Mapa pásma Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/603/60219.jpg