Libye žádá Moskvu o sjednání příměří, spojenci opět udeřili

Moskva/Tripolis – Ve čtvrtek telefonicky hovořil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s předsedou libyjské vlády Bagdádím Alí Mahmúdím, který Moskvu požádal o pomoc při sjednání příměří mezi vládními vojsky a libyjskou opozicí „bez předběžných podmínek“. Oznámila to dnes ruská agentura Interfax. Lavrov podle ní libyjskému premiérovi řekl, že se taková možnost rýsuje. Mezitím v noci na dnešek spojenecké jednotky opět zaútočily na sídla libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. V libyjské metropoli bylo po setmění slyšet nejméně pět silných výbuchů v této oblasti. Nad rezidenčními budovami je vidět sloup dýmu, hlásí očití svědkové. Podle agentury Reuters ale není zdaleka jisté, zda Kaddáfí v některém z napadených objektů pobývá. Podobné informace nelze nezávisle ověřit.

Lavrov podle Interfaxu libyjskému premiérovi vyložil ruské stanovisko k libyjskému konfliktu s tím, že Moskva považuje za nepřípustné jakékoli akce, které vedou k obětem mezi civilisty. Připustil ale, že se „rýsují prvky možné dohody o politickém řešení“ libyjského konfliktu. Lavrov upřesnil, že by mohl být zahájen dialog za účasti všech libyjských politických sil a kmenů bez vnějšího vměšování. Právě to je podle ruského ministra cesta, kterou Moskva podporuje.

O zprostředkování Ruska v libyjské občanské válce se ve čtvrtek hovořilo i na summitu států skupiny G8 ve francouzském Deauville. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva Natalja Timakovová novináře informovala, že prezidenti Francie a USA Nicolas Sarkozy a Barack Obama a rovněž britský premiér David Cameron při dvoustranných jednáních s Medvěděvem požádali šéfa Kremlu, aby v Libyi Moskva zprostředkovala příměří. Žádost později potvrdili i Obamovi poradci, ale Moskva své konečné stanovisko zatím nezveřejnila.

Série silných explozí dnes otřásla nočním Tripolisem

Spojenci podnikli další nálet na libyjskou metropoli Tripolis. Podle agentury Reuters bylo slyšet nejméně pět silných výbuchů v rezidentní oblasti Muammara Kaddáfího. Zpravodajové agentur působící v Tripolisu informují o davech civilistů, kteří se shlukují u vládních budov a dávají najevo odhodlání „vůdce libyjské revoluce“ chránit.

Podle britských diplomatických zdrojů je Kaddáfí nezraněn, i když cítí, že jeho režim se hroutí. Podle úředníků libyjské vlády naopak Kaddáfí drží řízení státu pevně v rukou a vzdoruje americkým útokům. Sám vůdce údajně každou noc přespává v jiné tripoliské nemocnici, aby si zajistil bezpečí. „Stěhuje se z jednoho místa, které nebudeme bombardovat, na jiné, které také nebudeme bombardovat,“ cituje agentura nejmenovaného diplomata.

Nálet na Tripolis
Zdroj: ČT24