Obětí střevní infekce v Německu je už šest

Berlín/Madrid – Nemocných střevní nákazou je v Německu už nejspíš kolem tisícovky, za poslední den přibylo 60 vážných případů. Tamní experti také pokračují v horečném pátrání po původci smrtící střevní infekce, která už v zemi zabila šest lidí. Zdrojem nákazy jsou podle všeho salátové okurky ze Španělska. Pátrání po původu infekce v noci na dnešek vyhlásilo španělské ministerstvo zdravotnictví; v zemi jsou v podezření dvě farmy v provinciích Málaga a Almería, z nichž mohou kontaminované okurky pocházet. Španělské ministerstvo zemědělství ale nález německých úřadů zpochybnilo.

K dosud třem prokázaným obětem dnes přibyly dvě ženy z dolnosaského Cuxhavenu, u nichž laboratorní testy také potvrdily souvislost mezi jejich smrtí a nákazou bakterií EHEC. Jedna zemřela ve středu, druhá dnes ráno. První testy odhalily bakterii také u 38letého muže, jenž byl nalezen mrtvý ve svém hamburském bytě.

Podle španělského ministerstva zemědělství ale není jisté, že okurky byly bakterií napadeny právě ve Španělsku. Daleko pravděpodobnější prý je, že byly kontaminovány během transportu nebo zpracovávání v Německu. Ministerstvo varovalo před paušálním vztahováním tohoto problému na všechny španělské zemědělské produkty.

Také majitel jedné z podezřelých farem se proti podezření energicky ohradil. „Nejspíš potřebují obětního beránka,“ řekl ředitel zemědělské farmy v Málaze. Nevyloučil, že okurka byla kontaminována při nesprávné manipulaci v Německu. Gerd Sonnleitner, šéf německého Svazu zemědělců, se tak vyslovil pro zpřísnění pravidel pro dovoz zeleniny. „Žádáme, aby byla zavedena jednotná pravidla pro celou Evropskou unii,“ uvedl Sonnleitner v dnešním vydání listu Rheinische Post. Pravidla, která jsou v samotném Německu velmi přísná, by podle něj měla platit i pro dovoz ze třetích zemí.

Podle sdělení Evropské komise experti zkoumají další možný zdroj nákazy, tentokrát okurky z Nizozemska. Střevní infekce se už rozšířila do Švédska, které má k dnešnímu dni 25 nemocných, do Dánska (7), do Británie (3) a Nizozemska (1). Všichni podle dostupných informací v nedávné době pobývali v Německu. S krvácivým průjmem byli hospitalizováni rovněž dva muži ze severního Německa v Horních Rakousech. Mnohé německé restaurace, jídelny, nemocnice a školy vyřadily čerstvou zeleninu dočasně z jídelníčků. Dovozci španělské okurky bojkotují.

Střevní infekce se už z Německa rozšířila také do Švédska, které má k dnešnímu dni 25 nemocných, do Dánska, kde je jich hlášeno sedm, do Británie se třemi postiženými a Nizozemska s jedním. Všichni podle dostupných informací v nedávné době pobývali v Německu. S krvácivým průjmem byli hospitalizováni rovněž dva muži ze severního Německa v Horních Rakousech.

České ministerstvo zemědělství situaci sleduje

„Ministr zemědělství Ivan Fuksa ještě před vystopováním původu nákazy připravil výzvu dozorovým orgánům, aby věnovaly zvýšenou pozornost potravinářskému zboží, jehož prostřednictvím se nákaza může šířit, a případný výskyt na našem území mu neprodleně hlásily,“ řekla ve čtvrtek mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila v tuzemských obchodech kontrolu salátových okurek a namátkově i další zeleniny původem ze Španělska. Podle posledních zpráv kontaminované okurky z Německa do ČR dovezeny nebyly

Němečtí vědci zjistili, že jde o bakteriální kmen typu HUSEC 41, avšak zmutovaný, na který nezabírají antibiotika ani penicilin. Nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát.