Astronauti z Endeavouru naposled vystoupili do kosmu

Houston - Dva členové posádky amerického raketoplánu Endeavour dnes počtvrté a naposledy vystoupili do otevřeného kosmu. Na Mezinárodní vesmírné stanici ISS nainstalovali patnáctimetrové ráhno. S jeho pomocí budou experti NASA hledat případné škody na plášti stanice způsobené srážkou s mikrometeority. Výstup trval sedm a půl hodiny. Astronauti zaznamenali jubilejní tisící hodinu, kterou dohromady všechny posádky ISS v otevřeném kosmu strávily.

Astronauti Mike Fincke a Gregory Chamitoff se stali úplně posledními astronauty, kteří z raketoplánu do vesmíru vystoupili. Po nich už nebudou ve volném kosmu pracovat členové posádek krátkodobých vesmírných letů, ale jen stálé posádky ISS.

Významných individuálních met dosáhl také Fincke, pro něhož byl dnešní výstup již devátým. Ve volném kosmu zatím strávil 48 hodin a 37 minut, čímž se řadí na šesté místo historických tabulek. Navíc se v noci na sobotu stane americkým astronautem, který strávil vůbec nejdelší čas ve vesmíru, když překoná dosavadní rekord 377 dní.

Astronauti z Endeavouru byli za současné mise mimo prostory orbitálního komplexu 28 hodin a 44 minut. Překonali hranici 1 000 hodin, které dohromady astronauti pracující na ISS strávili v otevřeném kosmu.

Na návrat na Zemi ze své poslední vesmírné cesty se raketoplán Endeavour vydá v noci na pondělí, přistát by měl 1. června.

Astronauti Mike Fincke a Gregory Chamitoff
Zdroj: ČT24/NASA
Vydáno pod