Pád airbusu do oceánu – 3,5 minuty hrůzy

Paříž – Vyšetřovatelé letecké katastrofy airbusu společnosti Air France, který se v červnu 2009 zřítil do Atlantiku, už vědí o nehodě další podrobnosti. Podle černých skříněk, které nyní zkoumají, trval pád letadla 3,5 minuty. Přístroje pilotům navíc asi minutu před havárií ukazovaly dvě různé rychlosti.

Vyšetřovatelé se stále snaží plně objasnit příčinu letecké nehody z 1. června 2009. Tehdy nad Atlantickým oceánem z radarů zmizel Aribus A380 společnosti Air France, který mířil z Rio de Janeira do Paříže. Později se ukázalo, že se stoj zřítil do moře. Nehodu nikdo z 228 lidí na palubě nepřežil. 

Odborníci z francouzského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod BEA nyní oznámili, že podle záznamů z obou černých skříněk trval pád letadla celkem 3,5 minuty. Pilotům přitom špatně ukazovaly přístroje rychlost. Ta na jednom z měřičů prudce klesala. 

Právě porucha měřičů rychlosti byla dlouho diskutovanou možností, která mohla nehodu zapříčinit. Je možné, že čidla zamrzla. Teď se ukazuje, že měřidla zřejmě piloty zmátla a ti už nedokázali zareagovat. 

Vyšetřovatelé nicméně nejsou ještě se zkoumáním obsahu černých skříněk u konce, a proto nechtějí zveřejňovat žádné závěry týkající se příčiny nehody. Přesné výsledky vyšetřování by mohly být známy nejdříve na konci června.