Černovousovy kotvy se pod vlnami podivna zmocnili archeologové

New York - Archeologové dnes vyzvedli z moře kotvu z lodi Queen Anne's Revenge, která patřila obávanému pirátovi Černovousovi. Kotva o váze 1360 kilogramů patří mezi největší pozůstatky po pirátském plavidlu, které se zde potopilo v roce 1718. Větší jsou už jen dvě další kotvy.

Vrak leží v hloubce šesti metrů při pobřeží Severní Karolíny a je na seznamu amerického historického dědictví. Od jeho objevení v roce 1996 vyzvedli archeologové z moře na 250 tisíc předmětů, které potopená loď ukrývala. Většina z nich je nyní v muzeu.

Pirát zvaný Černovous se podle historiků jmenoval Edward Teach nebo Thath. V Severní Karolíně se krátce usadil, když od zdejšího guvernéra dostal amnestii. Později se ale k pirátství vrátil. V roce 1717 zajal francouzskou otrokářskou loď a přejmenoval ji na Queen Anne's Revenge. O rok později o plavidlo přišel a pět měsíců po potopení lodě ho v listopadu 1718 zabili britští námořníci.

Postava Černovouse a jeho lodi se objevuje i ve filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, který v květnu přišel do kin. Legendárního piráta ve snímku ztvárnil britský herec Ian McShane.

Vydáno pod