Infekce z okurek má již devátou oběť

Berlín – Německo hlásí další, již devátou oběť střevní infekce. Nemoci podlehly od včerejška dvě ženy ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko a jedna v Hamburku. Německé úřady již informovaly o zdroji nákazy, kterým jsou salátové okurky původem ze Španělska, v nichž byly nalezeny nebezpečné bakterie působící krvácivé průjmy. Španělsko nicméně popřelo spekulace o tom, že nechalo zavřít dvě farmy, odkud údajně kontaminované okurky pocházely. Pěstitelé svalují vinu na přepravce a prodejce. Podle ministra zdravotnictví severní spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko Heinera Garga zatím ještě epidemie nedosáhla vrcholu, protože inkubační doba nemoci je deset dní.

Odborníci na obou farmách zajistili část sklizených okurek, které mohly přijít do styku s kontaminovanou zeleninou. Odebrali také vzorky půdy a vody. „Toto onemocnění je způsobováno velmi vzácným druhem bakterie, který se zatím objevil jen několikrát. Máme vlastně pouze dva záznamy. Poprvé jsme ho objevili v roce 2001, shodou okolností v Německu,“ uvedl vědec Jorge Blanco.

Javier Lopez, manažer farmy Pepino Frunet Bio:

„Pokud má někdo nést zodpovědnost, tak naši odběratelé. Stejné okurky ze stejné várky jsme dodali i do Francie a dalších států a nikde se problémy neprojevily.“

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Průjmovou chorobu způsobuje bakterie zvaná enterohemoragická Escherichia coli (EHEC). Lékaři nicméně vybízejí k maximální opatrnosti, protože onemocnění může být pro řadu lidí nebezpečné. Podle lékařů byla během současné epidemie tato bakterie nalezena nebo je podezření na nakažení u zhruba tisíce osob. Normálně je v Německu 900 případů infekce ročně. Devět nakažených zemřelo, z toho osm žen. Další lidé jsou prý v ohrožení života.

Lékaři v Hamburku začali nejvážněji nemocným lidem dávat nové léky proti
selhání ledvin. Látka se v minulosti osvědčila při experimentálním léčení
malých dětí, jejichž stav se výrazně zlepšoval už během 24 hodin od první
injekce. Hamburští lékaři jsou ale opatrní a upozorňují, že teprve
několikatýdenní léčba ukáže, zda je nový přípravek skutečně úspěšný.

Španělsko odmítá, že by uzavřelo podezřelé farmy

Fulgencio Torres, ředitel firmy Hortyfruta:

„Bylo poněkud unáhlené označit nás za původce, protože vzorky nebyly jen ze Španělska. Pokud víme, tak jeden pocházel z Nizozemska. Nejprve by měli určit původce a teprve pak prohlašovat, co se kde u koho stalo.“

Podezření na původ infekce padlo na dvě farmy v jihošpanělských provinciích Almería a Málaga. Evropská komise v pátek oznámila, že oba podniky byly dočasně uzavřeny, Španělsko to ale dnes popřelo. Podle Madridu byla pouze zajištěna část sklizených okurek, která mohla přijít do styku s kontaminovanou zeleninou, jež se dostala na německý trh. Odborníci také na farmách odebrali kvůli testům vzorky půdy, vody i zeleniny, podniky ale svou produkci nezastavily.

Ministr zdravotnictví severní spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko se navíc obává, že kromě španělských okurek z hamburského tržiště existují také další zdroje nákazy. Němečtí zemědělci si mezitím stěžují, že střevní infekce poznamenala jejich tržby. Podle viceprezidenta šlesvicko-holštýnského svazu zemědělců Hanse-Petera Witta se prakticky přestal prodávat salát, prodej jahod se propadl o 50 procent.

Lidé se bojí jíst syrovou zeleninu

Obavy Němců z kontaminovaných okurek potvrzuje i průzkum pro nedělník Bild am Sonntag. Podle něj přestalo kvůli strachu z šíření střevní infekce 58 procent Němců jíst syrovou zeleninu. Největší obavy panují mezi seniory. Podle průzkumu 71 procent lidí starších 60 let nyní syrovou zeleninu nejí. Němečtí vědci zjistili, že průjmové onemocnění způsobuje bakteriální kmen typu HUSEC 41, avšak zmutovaný, na který nezabírají antibiotika. Nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Lidé by je neměli jíst syrové.

Preventivní kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce probíhají i v českých obchodech. Podle posledních informací ale žádný z řetězců okurky z Německa nedovezl a ty ze španělských farem preventivně stahují z prodeje.

Vydáno pod