Obama vyzval Polsko, aby pomohlo arabským zemím k demokracii

Praha - Americký prezident Barack Obama přirovnal lidová hnutí v arabských zemích k událostem ve střední Evropě v 80. letech, jež vedly k pádu komunistického režimu. Prezident vyzval Polsko, aby svými zkušenostmi z pádu komunistického režimu pomohlo k rozvoji demokracie v arabských zemích, které se letos zbavily dlouholetých vládců. Hostitelé žádali za věrné spojenectví zrušení víz -  zatím bezvýsledně. Český prezident Klaus novinářům dnes ve Varšavě řekl, že ale nesouhlasí s těmi, kteří se snaží porovnávat nynější události v severní Africe a na Blízkém východě s děním ve střední Evropě v roce 1989.

Právě Obama přímo srovnal současné nepokoje v arabském světě se svržením komunistického režimu v Polsku v 80. letech 20. století. Podle AP chtěl ukázat, že dvě desetiletí po přechodu k demokracii se z Polska stala rostoucí ekonomika a strategický americký partner na mezinárodní scéně a že v Egyptě a v Tunisku se může stát totéž. O zkušenostech z pádu autoritářského režimu mluvil na večerním jednání i polský prezident Bronislaw Komorowski.

V Polsku se mluvilo o politické události roku, Barack Obama přijel do Varšavy vůbec poprvé. Hned po příjezdu a pak několikrát Poláky ujistil o existujícím spojenectví. Nečekaně více se mluvilo o vízech, která Poláci stále k cestě do USA potřebují. Poláci dlouhodobě připomínají spojenectví a argumentují zvláště nasazením více než deseti tisíc vojáků v Afghánistánu, ale opět slyšeli jen sliby, že Washington podmínky zmírní.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Klaus s Obamou zas tak nesouhlasí

Bronislaw Komorowski:

„Velmi počítáme s výměnou zkušeností, které střední a východní Evropa získala na své cestě k demokracii.“

Podle českého prezidenta Václava Klause se stále hledají podobnosti mezi letošní vlnou revolucí v arabských zemích a událostmi vedoucími k pádu komunismu ve střední Evropě v roce 1989. „Já jsem byl jeden z těch, kteří před touto paralelou varovali,“ řekl Klaus. „Prezident Obama říkal, že to vidím příliš pesimisticky,“ poznamenal český prezident. 

Obama podle prezidenta Klause do Polska přijel, aby střední Evropě dal najevo, že na ni Spojené státy nezapomněly. „Prezident Obama nepřijel s žádným projektem, návrhem, příslibem něčeho,“ řekl Klaus. „Měl pocit, že má tomuto regionu (střední Evropě) sdělit, že na něj Amerika nezapomíná, že o něm ví,“ dodal český prezident. 

Obama se v pátek ve Varšavě sešel s představiteli zemí střední a východní Evropy. Jednal s nimi v sále, kde byla dojednána Varšavská smlouva, vojenský pakt zřízený v roce 1955 Sovětským svazem jako protiváha Severoatlantické aliance v době studené války. V tom samém sále se také na přelomu zimy a jara 1989 konaly rozhovory u kulatého stolu, které vedly k vypsání částečně svobodných voleb, jež znamenaly pád komunismu v Polsku.

Vydáno pod