Moskevské homosexuální pochody opět skončily zatýkáním

Moskva - Zatýkáním homosexuálů i jejich odpůrců z řad pravoslavných radikálů a nacionalistů skončil dnes v Moskvě další pokus uspořádat nepovolenou demonstraci za práva sexuálních menšin. Policie oficiálně ohlásila, že v centru města zatkla 18 demonstrantů a současně i 16 jejich protivníků, podle jiných zpráv počet zatčených přesáhl čtyři desítky. Mezi zatčenými se podle médií ocitl hlavní organizátor pochodu Nikolaj Alexejev i tři zahraniční účastníci demonstrace. Zadrženým podle policejního mluvčího Maxima Kolosvetova hrozí administrativní postih za účast na nepovolené demonstraci a za neuposlechnutí pokynů strážců pořádku.

Nehledě na zákaz a výrazně zesílenou přítomnost policie v centru města se aktivisté se nejprve pokusili svou demonstraci uspořádat u hrobu neznámého vojína v parku u Kremlu, pak před moskevskou radnicí. Jakmile ale hlouček demonstrantů začal skandovat hesla proti nesnášenlivosti typu „Ne homofobii v Rusku“ či „Rusko není Írán“, pokaždé následoval útok radikálně naladěných mladíků se zamaskovanými tvářemi a policejní zákrok. 

Moskevská homosexuální komunita se už od roku 2006 pokouší o pochody městem, ale akci úřady vždy zakázaly. Poměry se zásadně nezměnily ani poté, co loni na podzim prezident Dmitrij Medvěděv odvolal z čela metropole Jurije Lužkova, který o homosexuálech hovořil jako o „satanistech“. Radnice žádosti o povolení akcí opět odmítá, ať jako hrozbu morálce společnosti, anebo pod záminkou na konání jiných akcí. Nepomohl ani verdikt Evropského soudu pro lidská práva, který loni Rusko za zákazy homosexuálních pochodů potrestal pokutou.