„Okurková“ epidemie v Německu zabila už deset lidí

Berlín - Německo má k dnešku už deset obětí nebezpečné střevní nákazy a přes 1 000 prokazatelně infikovaných. Odborníci navíc předpokládají, že současná epidemie ještě nedosáhla svého vrcholu. Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová dnes v tisku znovu varovala před konzumací syrových rajčat, salátu a salátových okurek, které by mohly být zdrojem smrtící infekce.

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve Stockholmu označilo nynější epidemii vyvolanou střevní bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) za jednu z největších svého druhu na světě a v Německu vůbec nejhorší v dějinách. Ročně se ve Spolkové republice touto bakterií nakazí v průměru necelých 1 000 lidí, nyní byl tento počet překročen za zhruba 14 dní. Několik stovek osob je navíc ve velmi vážném stavu, běžně jsou to jen desítky.

Nákazu hlásí i severní Evropa

Rizikové okurky dorazily k nám (zdroj: ČT24)

Nákaza se objevila i v dalších zemích. Ze Švédska je k dnešnímu dni hlášeno 30 nemocných, z Dánska devět, v Británii jsou tři nakažení a v Nizozemsku jeden. Všichni podle dostupných informací byli před onemocněním v Německu. Švédské a dánské úřady už kvůli tomu varovaly své občany, aby byli při cestách do Německa zvlášť opatrní. Zdrojem nákazy jsou pravděpodobně salátové okurky ze Španělska, na nichž bakterie EHEC objevili zdravotníci v Hamburku, který je jedním z nejvíce zasažených míst v Německu.

Zemský ministr zdravotnictví sousedního spolkového státu Šlesvicka-Holštýnska Heiner Garg však předpokládá, že zdrojů muselo být více, a podobně jako další odborníci tvrdí, že vrchol epidemie teprve přijde. Spolková ministryně zemědělství Aignerová v nedělníku Bild am Sonntag zopakovala varování před konzumací nejen syrových salátových okurek, ale i rajčat a listového salátu, které nakažení podle nedávného zjištění Institutu Roberta Kocha ve zvýšené míře jedli. „Dokud se expertům v Německu a ve Španělsku nepodaří bezpečně pojmenovat zdroj nákazy, platí obecné varování před zeleninou dál,“ prohlásila ministryně, do jejíhož resortu spadá i ochrana spotřebitelů.

Ovoce a zelenina
Zdroj: ČT24/flickr.com