Darko Mladič: Otec nedal rozkaz k masakru v Srebrenici

Bělehrad – Mladičův syn Darko po návštěvě generála ve vězení sdělil novinářům, že jeho otec odmítá veškerá nařčení z genocidy v Srebrenici v roce 1995. Podobné činy se prý děly za jeho zády. Tím na svou stranu přilákal ještě více radikálních příznivců, kteří se dnes večer v centru Bělehradu sešli na demonstraci za propuštění Mladiče. Pro mnoho lidí totiž Mladič stále zůstává národním hrdinou. Zdravotní stav Ratka Mladiče se nicméně údajně zhoršil a podle Mladičova obhájce Miloše Šaljiče by neměl být vydán k mezinárodnímu trestnému soudu.

Olej do ohně dnes možná přilil Mladičův syn Darko, který navštívil bělehradské vězení a prohlásil, že jeho otec nemá „nic společného“ s masakrem v bosenské Srebrenici v roce 1995, jak tvrdí Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). „Ať se stalo cokoli, stalo se to za jeho zády,“ uvedl. Mladičovy jednotky jsou podezřelé, že tehdy v Srebrenici usmrtily kolem 8 000 muslimských mužů.

„Zachránil tolik žen, dětí a bojovníků…Jeho rozkaz byl nejprve evakuovat raněné ženy, děti a pak teprve vojáky. Kdokoliv udělal cokoliv za jeho zády, on s tím nemá nic společného.“

Vstup Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Prozatímní předseda ICTY Mehmet Guney dnes potvrdil, že haagský tribunál očekává Mladiče v pondělí nebo v úterý. Advokát Šaljič se hodlá v pondělí proti soudnímu rozhodnutí odvolat. Odvolání posoudí tříčlenný tribunál, který bude muset rozhodnout do tří dnů. Pokud odvolání zamítne, může srbské ministerstvo spravedlnosti ihned podepsat příkaz k převozu Mladiče do Nizozemska.

„Mohu vám říci, že jeho zdravotní stav je dnes mnohem horší, než byl včera. Je na tom hůře psychicky,“ potvrdil dnes novinářům advokát Miloš Šaljič, který v sobotu tvrdil, že Mladič si je vědom toho, že bude vydán do Haagu, neví ale kdy a chce si do té doby trochu odpočinout. Srbští žalobci jsou však přesvědčeni, že je schopen stanout před soudem, a srbský soud rozhodl o jeho přepravě do Haagu.

Žalobce Vladimir Vukcevič je přesvědčen, že lidé skrývající Mladiče zemi uškodili. „Ukrývat uprchlíky před trestním tribunálem v Haagu je vážný zločin.“ Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se již na příjezd Mladiče připravuje a jmenoval trojici soudců, kteří se jeho případem budou v Haagu zabývat.

Radikálové na dnešní večer chystají protesty

Srbští nacionalisté budou dnes v Bělehradu od 19:00 SELČ demonstrovat proti zatčení jejich „národního hrdiny“ a proti jeho vydání mezinárodní justici. Pořadatelé ujistili, že demonstrace bude klidná a bez násilí. Místní úřady se však obávají, že k násilí může přesto dojít.

Naopak mladým Srbům dává zatčení Mladiče, obviněného z válečných zločinů za války v bývalé Jugoslávii, naději k otevření nové kapitoly jménem Evropská unie. „Dáme možná naší zemi novou naději, protože zmizela jedna z vážných překážek ke vstupu (Srbska) do EU,“ raduje se mladá inženýrka Milijana Džokičová.

Hledá se Goran Hadžič

Někteří mladí Srbové se však obávají, že Brusel bude klást další podobné podmínky pro integraci Srbska. Mladič totiž není posledním Srbem hledaným haagským tribunálem. Tím je někdejší předák chorvatských Srbů Goran Hadžič, který je podezřelý z válečných zločinů, jichž se údajně dopustil za války v Chorvatsku v letech 1991 až 1995.

Hadžičova rodina v dnešním srbském tisku uvedla, že po zatčení Mladiče na ni doléhá nový tlak a že očekává opět domovní prohlídku bezpečnostních sil. „Probouzím se každou půlhodinu, při každém zvuku, a myslím si, že už se vrátili,“ tvrdí třiadvacetiletý syn hledaného. Povzdechl si také, že od otcova útěku do ilegality před sedmi lety má rodina finanční problémy. Naznačil, že by se otec asi měl vzdát, ale zdůraznil, že je to jen na otcově rozhodnutí. Hadžič se podle ICTY schovává někde v Srbsku.