Jemenská armáda znovu střílí do demonstrantů

Saná - Jemenská vláda i dál násilně potlačuje demonstrace. Armáda střílela do protivládních demonstrantů ve městě Táizz, nejméně 20 lidí zabila a 120 jich zranila. Tlak na prezidenta Alího Abdalláha Sáliha roste. Jeho vojenské jednotky se rozpadají a vojáci se přidávají k opozici. Sedm náloží vybouchlo na severu hlavního města Saná. Na jihu Jemenu údajně ozbrojenci z al-Káidy drží od pátku pobřežní město Zinjibar. Opozice obviňuje prezidenta, že jim to schválně umožnil, aby rozbouřil situaci a přiměl obyvatele přiklonit se na stranu vlády. Další mrtvé si vyžádaly i pokračující demonstrace v Sýrii.

V Táizzu v noci operovaly obrněné vozy a tanky. Svědci tvrdí, že vojsko pálilo do stanů na hlavním náměstí, kde se usídlili vládní odpůrci. Demonstranti se proto rozprchli, policisté a vojáci je pronásledovali do postranních ulic.

Střety si vyžádaly 20 mrtvých a desítky zraněných, z nichž někteří jsou ve vážném stavu. „Je to masakr. Zraněné násilím táhli do uliček a zatýkali je,“ popsal jeden z demonstrantů.

Prezident Alí Abdalláh Sálih se v noci sešel s důstojníky a dal příkaz k rozhodnému postupu proti těm, kdo nedodržují zákony. Jemenci protestují proti Sálihovi od ledna. Počet obětí nepokojů vzrostl podle údajů agentury Reuters na 300.

Sýrie poslala tanky do Rastanu a Talbísy

Syrská armáda zabila od včerejška v provincii Homs 14 demonstrantů. Tanky obsadily města Rastan, Talbísa a okolní vesnice. V oblasti nefungují telefony a silnice střeží vojáci. O víkendu se protivládní průvody pořádaly i na několika předměstích Damašku. Jedenáct týdnů nepokojů si v Sýrii vyžádaly přes tisíc mrtvých a osm tisíc zatčených.