Chodorkovskij ve Štrasburku uspěl napůl; žádá podmínečné propuštění

Moskva/Štrasburk - Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku dnes rozhodl, že Rusko porušilo práva bývalého ruského ropného magnáta Michaila Chodorkovského po jeho zatčení v roce 2003. Nařídil Moskvě zaplatit poškozenému 24 tisíc eur jako odškodné a na soudní výlohy. Odmítl však Chodorkovského tvrzení, že jeho stíhání bylo politicky motivováno. Chodorkovskij dnes také požádal ruský soud o podmínečné propuštění po odpykání více než poloviny trestu.

Soud dospěl k závěru, že Chodorkovského práva byla porušena tím, že měl špatné podmínky ve vězení a před soudem, že vyšetřování a proces trvaly příliš dlouho a že jeho věznění provázely procedurální chyby.

Soud se zabýval stížností, v níž si již osm let vězněný Chodorkovskij mimo jiné stěžoval na podmínky své dvouleté vyšetřovací vazby. V této souvislosti se odvolával na zákaz mučení a nelidského zacházení. Ve Štrasburku šlo o první proces proti někdejšímu naftaři, který byl v roce 2005 spolu se svým společníkem Platonem Lebeděvem odsouzen za podvody a krácení daní k osmi letům vězení.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Chodorkovskij žádá podmínečné propuštění

Chodorkovskij a Lebeděv dnes požádali také o podmínečné propuštění z vězení po odpykání více než poloviny trestu. Za mřížemi jsou od roku 2003 a oba vinu odmítají; na svobodu by měli být propuštěni v roce 2016. Moskevský městský soud dvojici v květnu v odvolacím procesu oproti prosincovému rozsudku snížil trest ze 14 na 13 let. Chodorkovskij Moskvu obviňuje, že proti němu zinscenovala politický proces.

Evropský soud pro lidská práva je orgánem Rady Evropy (RE), mezinárodní organizace podporující spolupráci evropských zemí v oblasti rozvoje demokracie. Soud, na který se může obrátit každý občan členské země RE, je jednoinstanční a jeho verdikty jsou pro členské státy závazné.

Chodorkovskij stával v čele největšího ruského ropného koncernu Jukos, než jej stát dodatečnými daňovými požadavky přivedl k bankrotu. Kritici Kremlu označili jeho uvěznění za součást politické odplaty premiéra Vladimira Putina za to, že bývalý šéf Jukosu po roce 2000 financoval opoziční strany. Putin důsledně politickou motivaci případu odmítá.

Chodorkovského ruští advokáti Karina Moskalenková a Jurij Šmidt jsou s verdiktem spokojení. Nicméně teď se budou domáhat toho, že proces je nespravedlivý a politicky motivovaný. Pokud uspějí, umožnilo by to Chorokovskému domáhat se zrušení ruských rozsudků.

Ve Štrasburku čekají na posouzení ještě další tři žaloby od Chodorkovského a jeho advokáti se chystají podat další na zatím poslední rozsudek moskevského městského soudu, kterým byl bývalý ropný magnát odsouzen ke 13 letům vězení za podvody, daňové úniky, zpronevěry a praní peněz.

Michail Chodorkovskij a Platon Lebeděv
Zdroj: ČT24