Vydání Mladiče do Haagu už nic nebrání

Bělehrad – Srbský soud dnes podle očekávání zamítl odvolání Ratka Mladiče proti jeho vydání Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Mladičově přepravě do Haagu tak už prakticky nic nebrání a měla by to být otázka několika hodin. Obhájce podal odvolání proti Mladičově vydání na základě tvrzení, že jeho klient není fyzicky ani duševně schopen stanout před soudem. Někdejší vojenský velitel bosenských Srbů je obviněn z válečných zločinů včetně genocidy.

Někdejší vojenský velitel bosenských Srbů bude vydán do Haagu „co možná nejrychleji“, řekl srbský státní návladní pro válečné zločiny Vladimir Vukčević. Přesné načasování Mladičova vydání nyní záleží na srbském ministerstvu spravedlnosti, jak rychle podepíše příkaz k vydání.

K extradici už chybí jen podpis srbské ministryně spravedlnosti Snežany Malovičové. Vydání by mohla potvrdit kolem 17:00. Tím budou splněny všechny procesní podmínky pro vydání. Přesný čas Mladičova vydání bude z bezpečnostních důvodů utajen. Různé zdroje naznačovaly, že Mladić by mohl být do Haagu dopraven buď ještě dnes v noci, nebo ve středu ráno.

ICTY Mladiče viní z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jichž se údajně jako velitel armády bosenských Srbů dopustil za války v Bosně v období 1992 až 1995. Nejtěžší obvinění z genocidy se vztahuje na obléhání Sarajeva, které trvalo 43 měsíců, a na masakr spáchaný jeho vojáky v Srebrenici. Srbské bezpečnostní síly zatkly Mladiče minulý týden po dlouhých 16 letech, kdy byl hledaný na útěku.

Mladić navštívil hrob své dcery

Mladić dnes ráno s policejním doprovodem navštívil hrob své dcery Any na bělehradském hřbitově. Ana spáchala v březnu 1994 sebevraždu. Podle oficiální verze se doma v Bělehradě zastřelila otcovou pistolí. Do svého odchodu do ilegality o šest let později Mladić hrob často navštěvoval. Média v té době psala, že 23letá Ana si sáhla na život, protože trpěla depresemi kvůli otcově roli v bosenské válce. Mladić ale sám nikdy verzi o sebevraždě neuvěřil a je přesvědčen, že jeho dceru zavraždili jeho váleční nepřátelé.

Mladić na hrobě dcery zapálil svíčku a položil tam malou kytici s rudou růží. Návštěva hřbitova se uskutečnila za přísných bezpečnostních opatření, na hřbitov jela kolona opancéřovaných vozidel. Úřady o návštěvě hřbitova neinformovaly dopředu, protože šlo o soukromou záležitost a představovala bezpečnostní riziko.

„Celá akce trvala 20 minut a obešla se bez problémů,“ řekl zástupce žalobce pro válečné zločiny Bruno Vekarić. Zároveň obvinil Mladiče, že používá zdržovací taktiky, a zdůraznil, že nic nemůže odvrátit jeho vydání haagskému tribunálu. Podle jeho slov z bezpečnostních důvodů nebude oznámeno, kdy bude Mladić transportován z bělehradské věznice a kdy odletí do Nizozemska.

  • Příznivci Ratka Mladiče zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2597/259613.jpg
  • Ratko Mladić zapálil na hrobě své dcery Any svíčku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2596/259522.jpg
  • Hrob Mladičovy dcery Any autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2596/259521.jpg
  • Hrob Mladičovy dcery Any autor: Marko Drobnjakovic, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2596/259506.jpg