V IKEA mají bomby - tentokrát nikoliv cenové

Brusel - Ve třech obchodech IKEA v Belgii, Nizozemsku a Francii byly večer nastražené podobné malé nálože. V belgickém Gentu se kolem šesté večer ozvaly dva slabší výbuchy, balíčky byly uložené pod paletami se zbožím. Dva pracovníci byli lehce zraněni, škody jsou minimální. Podezřelé balíčky likvidovali také v nizozemském Eindhovenu, kde vybuchla nálož v odpadkovém koši, a nedaleko Lille ve Francii. Podle společnosti IKEA není důvod měnit bezpečnostní opatření. Kdo výbušniny nastražil, ani jaký byl jeho motiv, se zatím neví. Podle mluvčího české pobočky IKEA jsou její obchodní domy v ČR bezpečné.

Obchodem v Gentu v pondělí kolem 18:00 otřásly prakticky ve stejnou dobu dvě malé exploze. Jeden zaměstnanec a jeden člen ochranky byli lehce zraněni, škody jsou ale jen omezeného rozsahu. Obchod byl okamžitě evakuován. V Eindhovenu pyrotechnici v pondělí večer krátce před půlnocí zlikvidovali podezřelý balíček poté, co už předtím byl obchod evakuován kvůli výbuchu v jednom z odpadkových košů. Dva malé výbuchy vyděsily i obchod ve francouzském Lomme. Na místo dorazili pyrotechnici, obchod nicméně nebyl evakuován. Patrně šlo jen o nepříliš nebezpečné silné petardy.

Podle mluvčí švédského sídla IKEA Ylvy Magnussonové způsobila výbuchy ve všech třech případech drobná zařízení ze zábavní pyrotechniky; centrála nedostala žádné varování či hrozby.

Policie nyní zkoumá, zda a případně jaké spojení existuje mezi jednotlivými případy. Belgická policie prohledává všechny místní obchody IKEA, vše se však děje za normálního provozu.

IKEA v ČR nařídila bezpečnostní kontroly

Mluvčí české pobočky společnosti IKEA Petr Chadraba řekl, že švédský řetězec prodejen s nábytkem neobdržel žádné výhružné dopisy či zprávy. „V noci jsme přesto zkontrolovali všechny naše obchodní domy v ČR a nic podezřelého jsme nenašli. Přes den jsme pak posílili ostrahu. Obchodní domy jsou bezpečné a zákazníci se nemusejí ničeho obávat,“ uvedl. IKEA v Česku provozuje čtyři obchodní domy s nábytkem, dva v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Ani česká policie zatím zvláštní opatření nechystá.