Druhé slyšení v kauze Rubygate se muselo obejít bez premiéra

Milán (Itálie) - Právníci předsedy italské vlády Silvia Berlusoniho dnes před soudem při druhém slyšení v sexuální skandálu zvaném Rubygate zpochybnili kompetenci milánského soudu soudit premiéra. Ten je podezřelý z placeného sexu s nezletilou dívkou. Berlusconi se slyšení nezúčastnil, protože je na návštěvě v Rumunsku.

Dnešní slyšení bylo věnováno předběžným procedurálním otázkám. Obhajoba zpochybnila kompetenci soudu z hlediska územního, protože večírky, na nichž k údajnému sexuálnímu styku docházelo, se konaly v Berlusconiho vile v Arcore na předměstí Milána, a nikoli přímo v Miláně.

Berlusconi podle obžaloby několikrát zaplatil za sexuální služby Karimy El Mahrougové nazývané Ruby v době mezi únorem a květnem loňského roku, kdy byla nezletilá. Za to může být odsouzen až ke třem letům vězení. Berlusconi i Ruby sexuální vztahy popírají. Ministerský předseda je rovněž obžalován ze zneužití postavení, když se zasadil o propuštění Ruby zadržené za údajnou krádež. Berlusconi to vysvětlil tím, že si myslil, že mladá Maročanka je neteří tehdejšího egyptského prezidenta Husního Mubaraka a že chtěl zabránit zhoršení diplomatických vztahů.

Berlusconi jde znovu k soudu kvůli Ruby (zdroj: ČT24)

Pokud jde o zneužití postavení, za což by Berlusconi mohl být odsouzen až na 12 let, jednal podle právníků šéf vlády z moci svého úřadu a jeho údajný trestný čin by spadal do kompetence tribunálu ministrů. Kdyby byl případ souzen tribunálem ministrů, kolegiem soudců jmenovaných pro tuto příležitost, mohl by proces začít jen s požehnáním parlamentu. Berlusconi má v parlamentu solidní většinu, a proto je možnost, že by poslanci se soudem souhlasili, téměř nulová.

Čtyřiasedmdesátiletý šéf vlády již dříve prohlásil, že případ Rubygate je směšný a že jde o mediální proces. Upozornil, že v případě, že se proces bude konat, přijde před soud a podá svou verzi událostí. Proces začal 6. dubna.

Vydáno pod