Podle Kaddáfího vlády NATO zabilo 718 civilistů

Tripolis – Od 19. března zemřelo při náletech Severoatlantické aliance v Libyi 718 civilistů, tvrdí libyjská vláda. Podle jejího mluvčího Músy Ibráhíma bylo 4067 civilistů zraněno, z toho 433 vážně. Tyto statistiky navíc podle mluvčího nezahrnují oběti mezi libyjskými vojáky. Aliance ale tyto údaje odmítá.

V pondělí libyjská vláda obvinila NATO, že při bombardování města Zlitán východně od Tripolisu zabila 11 civilistů. Zprávu libyjské agentury JANA ale nebylo možné nezávisle ověřit. 

Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen v pondělí prohlásil, že NATO je v Libyi úspěšné. „Zásadním způsobem jsme omezili Kaddáfího možnosti zabíjet vlastní lidi. Jeho vláda se blíží svému konci. Je ve stále větší izolaci doma i v cizině,“ řekl.   

Podle mluvčího Ibráhíma by odchod Kaddáfího, kterého mezinárodní společenství tlačí k odstoupení od moci, byl pro Libyi „tím nejhorším scénářem“. 

„Kdyby Kaddáfí odešel, zmizela by bezpečnostní záklopka,“ citovala agentura AFP Ibráhímovo prohlášení na tiskové konferenci, k němuž vládní mluvčí přidal varování před „občanskou válkou“ v Libyi.