V Sýrii umučili 13letého chlapce, Clintonová to odsoudila

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová odsoudila syrský režim za smrt 13letého chlapce. Podle syrských protivládních aktivistů ho umučily vládní jednotky prezidenta Bašára Asada. Clintonová zároveň kritizovala Asada za to, že neodsoudil násilí, které bezpečnostní síly páchají na civilistech, a nezahájil žádné politické reformy v zemi.

„Byla jsem velmi znepokojena zprávou o smrti mladého chlapce. Podle mě to mnoha Syřanům ukazuje, že jejich vláda zcela rezignovala na to, aby spolupracovala s národem a naslouchala mu. Prezident Asad zatím neprojevil žádnou snahu ukončit násilí proti svým vlastním lidem. Můžu jen doufat, že ten chlapec nezemřel nadarmo a že se syrská vláda vzdá brutality a začne se měnit ve skutečnou demokracii,“ prohlásila Clintonová. 

O případu poprvé informoval s odvoláním na syrské aktivisty deník The New York Times. Na konci dubna měla syrská policie zadržet třináctiletého chlapce poblíž města Dará. O měsíc později úřady rodině vydaly jeho tělo. Byly na něm prý znát stopy po mučení. Chlapec měl modřiny ve tváři. Na těle měl pak řezné rány, spáleniny i střelná zranění. Mučitelé chlapci údajně také usekli penis. 

Nepokoje v Sýrii pokračují (zdroj: ČT24)

Syrský prezident včera vyhlásil všeobecnou amnestii, která se vztahuje na všechny politické vězně, včetně členů zakázaného Muslimského bratrstva. Opozice ale označila amnestii za nedostačující krok, který navíc přichází příliš pozdě.

Vydáno pod