V Haagu se připravuje proces s Mladičem

Haag - Někdejší bosenskosrbský generál Ratko Mladić, kterého včera Srbsko vydalo do Haagu, už v pátek stane před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Měl by se zde vyjádřit, zda se cítí vinen. Soud ho obviňuje z válečných zločinů a genocidy.

„Dnes Ratko Mladić stanul před Mezinárodním soudním dvorem pro bývalou Jugoslávii. Téměř 16 let čekal na spravedlnost a nyní se musí zodpovídat za závažné mezinárodní trestné činy, z nichž byl obviněn,“ řekl dnes v Haagu žalobce ICTY Serge Brammertz.

Ten dodal, že dnes prokuratura podala proti Mladičovi doplněnou žalobu. „Ratko Mladić je obviněn z genocidy, ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů,“ přiblížil. Soud má připraveno hned 11 bodů obžaloby. Mladić by se měl už v pátek vyjádřit, zda se cítí vinen, či nikoli.

Ty nejvážnější body obžaloby se týkají genocidy a zločinů proti lidskosti, jichž se Mladić měl dopustit v době bosenských válek v letech 1992 až 1995, především pak při obléhání Sarajeva a při masakru ve Srebrenici.

Nejhledanější válečný zločinec v Evropě Ratko Mladić je už od včerejška ve věznici v Haagu. Včera ho totiž Srbsko vydalo, Mladić byl následně letecky přepraven do Nizozemska. Přistál v Rotterdamu a pak byl převezen do věznice ICTY u Haagu.

„Můžeme potvrdit, že Ratko Mladić je teď v soudní vazbě Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Na letišti ho čekali zástupci soudu a nizozemské bezpečnosti. Byl převezen do soudního vězení, kde zůstane po celou dobu trvání procesu. Po skoro 16 letech na útěku je konečně tam, kde jsme ho už dlouho chtěli vidět,“ informovala Nerma Jelačičová, mluvčí Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu.

Hned jak byl Mladić v Haagu přijat, obdržel obžalovací spis, prošel také důkladnou zdravotní prohlídkou. „V roce 2008, když byl zadržený Karadžić, jsme doufali, že Mladić bude následovat. Bylo by logické vidět je před soudem dohromady – jednoho jako politického architekta zločinů v Bosně, druhého jako jejich nejvyššího vojenského velitele,“ prohlásil Brammertz

Minulý čtvrtek Mladiče v Bělehradu zadržela srbská policie. Pro Srbsko bylo jeho vydání mezinárodní spravedlnosti podmínkou k jednání o kandidatuře do Evropské unie.

Případ Izudina Aliče: Za čokoládu smrt

„Jsem rád, že ho zatkli. Mělo se to stát už dávno.“

Jedním ze svědků v Mladičově procesu může být Izudin Alić, který se dnes živí jako stavební dělník a prodavač. V červenci 1995 spolu s rodinou a tisíci dalšími Muslimy utekl pod ochranu modrých přileb v obležené Srebrenici. A náhodou právě jeho setkání s Mladičem zaznamenal generálův kameraman.

„Pamatuji se, že jsem dostal čokoládu. Šel jsem tam s dalšími dětmi a vzal jsem si ji od Ratka Mladiče,“ vzpomíná Alić. V době, kdy jedl čokoládu od Mladiče, bosenskosrbští vojáci už vyčleňovali muže určené k popravě. Byl mezi nimi taky Izudinův otec a další příbuzní. Dnes Alić říká, že je ochoten vypovídat, pokud ho soud pozve jako svědka.