NATO prodloužilo libyjskou misi

Tripolis – Severoatlantická aliance dnes prodloužila svou misi v Libyi o 90 dní. Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen k tomu ale dodal, že pokud konflikt v této severoafrické zemi neskončí ani během dalších tří měsíců, zůstane NATO ještě déle. Aliance zde převzala velení nad vojenskými operacemi 31. března. Mandát na ochranu civilistů a dohled nad dodržováním bezletového režimu měl vypršet 27. června.

Rasmussen v prohlášení uvedl, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl měl z prodloužení mise NATO vyvodit, že aliance je odhodlána i nadále chránit civilisty.

Boj proti Kaddáfímu trvá od února. Libyjský vůdce odmítá odstoupit a opozice má problémy postavit proti jeho vojákům dostatečně silné jednotky. V jejích rukách jsou hlavně východolibyjská města. Na západě se ale po mnoho týdnů držela Misuráta, v níž je klíčový přístav. Mnoho jejích obyvatel opustilo ohniska bojů, jež se odehrávaly v ulicích. Dnes se celé rodiny vypravily i s dětmi obhlédnout své domovy a škody.

Jordánsko se dnes připojilo k Francii a Itálii, které už v minulosti uznaly povstaleckou Přechodnou národní radu jako legálního zástupce opozice. Ammán s ní navázal diplomatické styky a do Benghází vysílá vysokého diplomata. Británie a USA radu sice oficiálně neuznaly, ale své zástupce v Benghází, jež je baštou opozice, také mají.

V bojích v Saná tento týden zahynulo 41 lidí

Také v jemenském Saná pokračují boje mezi armádou a bojovníky místních kmenů. Tento týden při nich zahynulo už 41 lidí. Z města se podle svědků stále ozývají exploze. Média soudí, že armáda se rozpadá a že prezident Alí Abdalláh Sálih, který odmítá odstoupit, se bojí, že ztrácí její podporu. Boje se soustředily na čtvrť Hasaba, která je domovem šajcha Sádika Ahmara z kmene Hašídů, který se nedávno připojil k opozici. Na severu této čtvrti republikánské gardy střeží bývalou Sálihovu rezidenci.

Kvůli horšící se bezpečnostní situaci dnes Kuvajt stáhl ze Saná své diplomaty. Rutinní služby zastupitelského úřadu ode dneška zajišťuje jen místní personál. Odborníci odhadují, že se Sálih do konce roku ve funkci neudrží.

  • Následky bojů v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2601/260039.jpg
  • Následky bojů v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2601/260038.jpg
  • Boje v jemenském Saná autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2602/260121.jpg
Vydáno pod