V Libyi válečné zločiny páchají rebelové i vláda, míní OSN

Benghází – Zvláštní komise tvořená Radou pro lidská práva OSN obvinila libyjské vládní jednotky z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Experti našli důkazy o tom, že za týrání i vraždy je zodpovědný libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Jenže válečných zločinů se podle OSN dopouštěli také povstalci. Analýza vychází z více než 350 rozhovorů s vládními činiteli, místními lidmi i uprchlíky. I dnešní noc v Libyi byla výbušná. Exploze poškodila hotel v rebely ovládaném městě Benghází. Povstalci budovu používají pro tiskové konference a má v něm své kanceláře Přechodná národní rada.

Podle televize Al-Arabíja nejspíš vybuchla auta zaparkovaná před budovou. Jeden člověk je zraněný, informovala agentura Reuters.

„Ukáže se, kdo za tímto útokem stojí. Nicméně jsem si jistý, že jde o přívržence bývalého režimu,“ uvedl Mohammed Al-Alaq, ministr spravedlnosti Přechodné národní rady.

OSN obvinila libyjské vládní jednotky i povstalce (zdroj: ČT24)

Výbuchy se ozývaly také v hlavním městě Tripolisu. Šlo o pravidelné letecké nálety NATO, které ve středu prodloužilo svou misi v zemi o dalších 90 dní.