Záměna vyloučena: Schwarzenberg se sešel se Schwarzeneggerem

Los Angeles – Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg se ve středu v Los Angeles sešel s hercem a bývalým kalifornským guvernérem Arnoldem Schwarzeneggerem. Schůzka nebyla součástí programu nynější Schwarzenbergovy cesty po USA a dopředu o ní nevěděla ani velká část ministrova doprovodu. „Bylo to zajímavé, protože on je zajímavý herec, pak se stal politikem, přišel sem v pozdějším věku, tak je to prostě zajímavá kariéra,“ řekl ke schůzce šéf české diplomacie. Se Schwarzeneggerem prý mluvili o obecných věcech, ale třeba i o ekologii. Na nynější aféru bývalého kalifornského guvernéra s nemanželským synem řeč nepřišla.

Nedávno exguvernér přiznal nemanželského syna. Aféru měl podle médií s hospodyní Mildred Baenaovou, jejímuž synovi je 13 let. Schwarzenegger a jeho žena Maria Shriverová, kteří spolu mají čtyři děti ve věku 13 až 21 let, poté oznámili rozvod. Shriverová se z jejich vily v Brentwoodu u Los Angeles odstěhovala už krátce poté, co Schwarzenegger v lednu opustil úřad guvernéra.

Dnes bude Schwarzenberg jednat s Clintonovou

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Los Angeles bylo další zastávkou českého ministra na nynější pracovní cestě po Spojených státech. Jeho setkaní se Schwarzeneggerem se odehrálo v losangeleské kanceláři bývalého guvernéra a trvalo zhruba 20 až 30 minut. Schwarzenberg ve městě jednal také s vedením studií Sony a Fox, zastavil se také v prezidentské knihovně Ronalda Reagana v nedalekém Simi Valley. Dnes jej čeká jednání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou ve Washingtonu.

Tématem rozhovorů bude budoucnost dohody o ochraně investic, která mezi Českou republikou a Spojenými státy platí od počátku 90. let. Česká strana dokument považuje za nevýhodný, protože se kvůli němu stává častým terčem arbitráží, a přeje si tedy ujednání změnit. USA dosud ale neprojevily ochotu v tomto směru činit nějaké ústupky. Očekává se, že k dalším tématům rozhovoru šéfů obou diplomacií bude patřit situace na Blízkém východě a v Libyi.