Japonský premiér chce uklidit a odejít

Tokio - Japonský premiér Naoto Kan prohlásil, že odstoupí z funkce, přestože dnes v parlamentu vyšel vítězně z hlasování o vyslovení nedůvěry jeho vládě. Nejdříve chce ale Kan dořešit následky březnového zemětřesení a tsunami, které poškodily několik jaderných reaktorů na severovýchodním pobřeží Japonska. Opozice vládu kritizovala především za pomalý postup při likvidaci následků přírodní katastrofy z 11. března.

„Pokud jde o mě, nezříkám se zodpovědnosti a chci dořešit následky zemětřesení a problémy související s jadernou havárií. Jakmile splním své povinnosti, chci předat své pravomoci mladší generaci,“ prohlásil ministerský předseda.

Kan, který byl zvolen teprve zhruba před rokem a je pátým předsedou vlády během pouhých čtyř let, hrozil vypsáním předčasných parlamentních voleb, pokud jeho vláda ztratí v zákonodárném sboru důvěru. Nicméně tu mu nyní vyjádřilo 293 ze 445 hlasujících poslanců. Přitom proti němu podle agentury Reuters hlasovali i dva členové jeho Demokratické strany Japonska (DPJ). Hlasování se ale zdržel mezi jinými Kanův hlavní soupeř Ičiró Ozawa.

Zemětřesení a následná přívalová vlna tsunami, které si vyžádaly na 24 000 mrtvých a pohřešovaných, zdevastovaly především severovýchodní pobřeží Japonska, kde poškodily jadernou elektrárnu. Následně muselo být z jejího širokého okolí evakuováno kolem 80 000 lidí.

Vydáno pod