Machmudov obviněn z vraždy Politkovské

Moskva – Ruští vyšetřovatelé obvinili Čečence Rustama Machmudova z vraždy ruské novinářky Anny Politkovské. Mají prý dostatek důkazů, že Machmudov skutečně vraždil. Politkovská byla zastřelena v roce 2006 do hlavy před svým domem. Ruským úřadům se dlouho nedařilo dopadnout pachatele.

„Shromáždili jsme dostatek důkazů o jeho vině,“ informoval o obvinění Rustama Machmudova mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Čečenec byl zatčen teprve tento týden, tedy pět let poté, co měl vraždit. Zadržen byl v domě jeho rodičův Grozném. Odtud putoval do Moskvy. 

Machmudov byl přitom celou tu dobu hlavním podezřelým, ruským úřadům se ale nedařilo ho dopadnout. Skrýval se totiž, a to dokonce i v Belgii. Ruský tisk spekuluje, že Machmudova ale už unavovalo neustále utíkat a že údajně zvažoval, že se dobrovolně vzdá. Nejprve se ale snažil získat záruky, že nebude stíhán v jiných případech, než je vražda Politkovské. Policie po něm totiž pátrala už od roku 1997 kvůli únosu a vydírání jednoho moskevského podnikatele. 

Vyšetřovatelé mají jako hlavní trumf video z místa činu, na kterém je údajně zachycen vrah. Na místě se nalezla i zbraň a projektily. Machmudovův obhájce ale tvrdí, že podle nezávislé analýzy DNA se stopy na vražedné zbrani neshodují se vzorky jeho klienta.

Opoziční aktivistka a novinářka Anna Politkovská psala o zločinech v Čečensku i přehmatech Kremlu. Vrah ji 7. října 2006 na chodbě jejího domu střelil do hlavy. Vražda vyvolala ve světě velký rozruch. Spekulovalo se o tom, že vrah zabíjel na objednávku.

Vyšetřovatelé nyní pátrají po Machmudovových komplicích. V hledáčku mají hlavně jeho dva bratry Ďžabraila a Ibrahima, kteří měli přijet na místo činu autem, pomáhat jim měl i někdejší policista Sergej Chadžikurbanov. Všichni tři byli už dokonce před soudem, ten je ale pro nedostatek důkazů osvobodil. Ruský nejvyšší soud ale verdikt zrušil a nařídil nové přezkoumání případu.