BBC odhalila šokující případ týrání mentálně postižených

Bristol - Otřesný případ týrání pacientů v jedné ze soukromých nemocnic v Bristolu odhalila britská televize BBC. V zařízení pro mentálně postižené pracovníci klienty ponižovali, slovně i fyzicky je napadali. Praktiky odhalil reportér se skrytou kamerou, který se nechal do nemocnice Winterbourne View najmout jako sociální pracovník. V klinice nyní probíhá kontrola. Celkem 13 zaměstnanců bylo suspendováno, 4 z nich skončili dokonce ve vyšetřovací vazbě.

Reportér BBC se přihlásil jako sociální pracovník do soukromé kliniky nedaleko Bristolu pečující o tři desítky mentálně postižených pacientů. Jsou tady hlavně klienti s poruchami učení a autismem. Novinář přitom na skrytou kameru natočil, jak zdejší pracovníci s pacienty zacházejí. Kamera opakovaně zachytila, jak je bijí a ponižují. „Nikdy by mě nenapadlo, že s ní takhle zacházejí. Nikdy!“ říká matka jedné z pacientek.

Vyjádření společnosti Castlebeck

„Jsme hluboce znepokojeni naprosto nepřijatelným a otřesným chováním malé skupiny našich zaměstnanců v jednom z našich zařízení. Takové chování nebude tolerováno. Je nám to velmi, velmi líto.“

Kliniku provozuje soukromá organizace Castlebeck, kterou dotuje ministerstvo zdravotnictví. Její ředitel se už za chování zaměstnanců omluvil a hned 13 jich suspendoval. Případu se také ujala policie, která zadržela tři muže a jednu ženu. 

Samotný pořad BBC vycházel ze svědectví jednoho pracovníka, který se v minulosti pokoušel upozornit na nekalé praktiky v zařízení pro mentálně postižené, ale nikde se nedovolal. „Příbuzní se dostanou jen do návštěvních prostor. Kdyby věděli, co se děje dál, byli by zděšení,“ říká bývalý ošetřovatel Terry Bryan.

Šokující reportáž vzbudila ve Velké Británii diskuse o tom, jaké podmínky musejí splňovat lidé, kteří pracují s postiženými lidmi. Podle Národní autistické společnosti musejí pomocní zdravotní pracovníci před tím, než dostanou povolení vůbec s autistickými pacienty pracovat, absolvovat devítidenní speciální program. Tady se naučí, jak s autisty komunikovat nebo jak je zvládat.

Předsedkyně Národní autistické společnosti přitom důrazně upozorňuje, že pracovníci nesmějí za žádných okolností proti pacientům používat násilí. Ministr sociální péče Paul Burstow už ujistil, že se chystá posílit záruky, aby k podobným případům nedocházelo.