V Amazonii vyroste třetí největší vodní elektrárna na světě

Brasília – Brazilská vládní agentura pro životní prostředí (Ibama) definitivně schválila výstavbu gigantické přehrady Belo Monte v Amazonii na řece Xingú. Má to být třetí největší vodní elektrárna na světě. Projekt vyvolává ostré protesty ekologických organizací, místních obyvatel i řady osobností světa. Elektrárna by měla do deseti let vyrábět elektřinu pro 20 milionů domácností (11 233 megawattů). Rozpočet na výstavbu je 17 miliard dolarů. Brazilská vláda ale považuje výstavbu přehrady a elektrárny za nezbytnou pro uspokojení energetických potřeb země.

Vodní dílo postaví konsorcium Norte Energia, které patří brazilské veřejné společnosti Eletrobras. Podle agentury bude mít přehrada jen jeden plavební kanál, takže se objem stavebních prací sníží o více než polovinu. V maximální míře se prý také přihlíželo k tomu, aby nenastaly ekologické škody – zejména zabezpečení toku v oblasti Volta Grande má chránit místní ekosystémy a nenarušovat životní prostor místních indiánů.

Přehrada nicméně zaplaví 500 kilometrů čtverečních v oblasti, kde podle hnutí na ochranu životního prostředí Greenpeace žije 20 000 až 30 000 rodin. Vláda tvrdí, že se bude muset stěhovat 16 000 lidí. Odpůrce stavby podporuje i katolická církev a také některé známé zahraniční osobnosti, například americká herečka Sigourney Weaverová, kanadský režisér James Cameron a britský zpěvák Sting.

První turbína nové elektrárny by měla být v provozu už v roce 2015, poslední by měla začít fungovat v roce 2019. Větší přehrady budou už jen Itaipú, rovněž v Brazílii, o výkonu 14 000 megawattů a Tři soutěsky v Číně o výkonu 18 000 megawattů.

Protest proti výstavbě přehrady Belo Monte v Amazonii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod