Mladić je v nemocnici, k soudu ale přijde

Haag – Bývalý bosenskosrbský generál Ratko Mladić byl dnes převezen do vězeňské nemocnice v Haagu. Informoval o tom jeho přidělený obhájce Aleksandar Aleksić. K pátečním stání před soudem se ale Mladić podle původních plánů dostaví. Spekulace o Mladičově zdravotním stavu dnes ještě přiživil jeho právník Miloš Šaljić, když prohlásil, že byl exgenerál před dvěma lety kvůli rakovině v péči lékařů v Bělehradu. Mladiče zítra čeká první slyšení před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu. Čelí obvinění z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

„Ratko Mladić je ve vězeňské nemocnici. Roky neměl potřebnou zdravotní péči a není v dobrém zdravotním stavu,“ informoval dnes Aleksić. Právník potvrdil, že Mladić má skutečně ochrnutou jednu ruku. I když ale prodělal v minulých letech mrtvici, vnímá a je psychicky způsobilý.

Právník Miloš Šaljić dnes zase předložil agentuře AP dokumenty, které údajně dokazují, že se Mladić v roce 2009 v bělehradské nemocnici léčil od 20. dubna do 18. července s rakovinou lymfatických žláz. Exgenerál měl tehdy podstoupit chirurgický zákrok a chemoterapii. V dokumentu jsou ale začerněna jména lékařů, kteří o něj pečovali. Navíc se nedá ověřit, zda je dokument pravý. Srbské úřady totiž informace popírají. Srbský ministr obrany Dragan Sutanovac říká: „Moc tomu nevěřím, ale vyšetříme to.“

Mladičův stav se horší (zdroj: ČT24)

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes určil, že Ratka Mladiče bude v procesu zastupovat bělehradský advokát Aleksandar Aleksić. Ten bude obžalovaného zastupovat jen při úvodním jednání o vině či nevině. Mladić s ním může ve věznici zkonzultovat, zda se ke své vině vyjádří už zítra, nebo zda to o měsíc odloží. 

Aleksić u haagského tribunálu působí jako obhájce Stojana Župljanina, který je obviněn ze zločinů spáchaných na Nesrbech v Bosně v roce 1992. Aleksić hájil i bývalého generála jugoslávské armády Nebojšu Pavkoviče, který byl zatím nepravomocně odsouzen ke 22 letům. 

Aleksić v bělehradských advokátských kruzích proslul i tím, že nedávno zachránil před vězením největší ikonu populární hudby v Srbsku Svetlanu Ražnatovičovou. To je vdova po obávaném veliteli srbských polovojenských jednotek Željku Ražnatovičovi známém pod přezdívkou Arkan. Také jeho ICTY obvinil z válečných zločinů. 

Mladić nadále zůstává v soudní věznici na samotce, kde podle dnešního vyjádření mluvčí ICTY Nermy Jelačičové může zůstat až sedm dní. Lhůta se počítá od jeho přijetí.