Sony plně obnovuje provoz herní sítě v USA a Evropě

Tokio - Ve Spojených státech, Evropě a části Asie již japonská Sony obnovuje plný provoz své herní sítě PlayStation Network, kterou v dubnu napadli hackeři. Sony v Japonsku, Hongkongu a v Jižní Koreji ještě síť zprovozňuje na základní úrovni a její kompletní spuštění časově neupřesnila. Připomněla, že úřady v těchto zemích posuzují nová zabezpečení dat. V USA a Evropě začala Sony obnovovat chod sítě 15. května, nejprve umožnila hraní her a správu účtů. Plná obnova sítě zahrnuje i přístup do prodejny PlayStation Store a komerční aktivity ve hrách.

V dubnu stáhli hackeři protizákonně ze sítě patřící Sony soukromá data, a japonskému koncernu tak výrazně zkomplikovali život. Napadli přes 100 milionů zákaznických účtů a firma musela službu odpojit. Sony dnes také uvedla, že si klienti již mohou stahovat do svých konzolí PlayStation3 a osobních počítačů hudbu ze serveru Qriocity.

Firma se dušuje, že platební účty klientů nebyly narušeny

Sony již v průběhu minulého týdne oznámila, že společnosti vydávající platební karty nehlásí žádný nárůst podvodných transakcí, které by z útoku na PlayStation Network vyplývaly. Síť slouží jak konzolím na videohry PlayStation i mediální službě Qriocity. Systém propojuje hráče z celého světa k živému společnému hraní, ale také umožňuje uživatelům stahovat poslední verze her a další mediální obsah.

Firma uvádí, že výrazně obohatila bezpečnostní prvky sítě, aby ochránila data klientů. Podnik v reakci na kritiku od zákazníků a expertů navíc vytvořil novou pozici šéfa pro zabezpečení informací. V ohlasech se ozývalo, že Sony nebyla v otázkách internetového zabezpečení dostatečně ostražitá.

Sony připravil útok o 14 miliard jenů (zhruba tři miliardy korun). Firma je vydala na nové zabezpečení identity klientů, posílení infrastruktury sítě, podporu zákazníkům a na vlastní vyšetřování případu. Zpět láká zákazníky také balíkem Welcome Back s hrami ke stažení zdarma a dodatečnými službami.

Sony Playstation 3
Zdroj: ČT24/Sony