Americká armáda propustila dalšího homosexuála

Washington - Americká armáda vyřadila ze služebního poměru vojáka, který se otevřeně přihlásil ke své menšinové sexuální orientaci. Jde o první případ homosexuála vyhozeného z armády poté, co prezident Barack Obama podepsal zákon, který dosavadní praxi „Don't ask, don't tell“ ruší. Obama podepsal nový zákon loni v prosinci, ale v platnost vstoupí až po zdlouhavé úpravě vnitřních vojenských předpisů.

Pravidlo „Don't ask, don't tell“ zavedla v roce 1993 vláda prezidenta Billa Clintona. Zásada zakazovala armádě ptát se na sexuální orientaci vojáků. Pokud se ale někdo otevřeně k homosexualitě přihlásil, musel být propuštěn. Celkem kvůli tomu americké ozbrojené síly opustilo přes 13.000 lidí. Nyní k
nim přibyl další, podle stoupenců nového zákona snad poslední voják.

Po prosincovém prezidentově rozhodnutí Pentagon zahájil úpravu interních armádních předpisů, které mají vojáky připravit na spolupráci s kolegy, kteří se přihlásí k homosexualitě. Armáda návrh předpisů předloží prezidentovi a kontroverzní pravidlo pak definitivně zanikne 60 dnů poté, co Obama úpravu vnitřních řádů schválí.

Mluvčí ministerstva obrany odmítl sdělit novinářům podrobnosti k případu vojáka, který musel armádu opustit. Uvedl pouze, že sloužil u letectva a výpověď dostal k 29. dubnu.