Američané v Pákistánu zabili významného velitele al-Káidy

Péšávar - Iljas Kašmírí, jeden z vysokých činitelů pákistánské odnože teroristické sítě al-Káida, je údajně mrtev. Zabil ho s dalšími osmi rebely americký bezpilotní letoun v Jižním Vazíristánu u pákistánsko-afghánských hranic. Podle agentury AFP se informace o zabití jednoho z hlavních vojenských velitelů al-Káidy nyní pokouší potvrdit Pákistán. Agentura AP uvedla, že smrt Kašmírího, za jehož nalezení Washington sliboval odměnu až pět milionů dolarů, potvrdila Kašmírího militantní skupina, která zároveň pohrozila Washingtonu odplatou. Spojené státy ani Pákistán zprávu o smrti Kašmírího oficiálně nepotvrdily.

Sedmačtyřicetiletý Pákistánec Kašmírí byl jedním z pěti nejhledanějších povstaleckých velitelů v Pákistánu. Americké úřady ho považovaly za šéfa vojenských operací al-Káidy v zemi. Zmiňován byl podle BBC také jako případný nástupce šéfa této sítě Usámy bin Ládina, kterého na začátku května v Pákistánu zabilo americké komando.

Kašmírí, údajně slepý na jedno oko a bez jednoho ukazováku, byl obviňován také z řady krvavých útoků včetně masakrů v indické Bombaji, při nichž v roce 2008 zahynulo více než 160 lidí.

Kašmírího podle vojenských činitelů zabil v pátek večer americký bezpilotní letoun na severozápadě země. Při útoku zahynulo nejméně pět dalších ozbrojenců. „Jsme si jistí, že byl zabit. Teď se pokoušíme získat těla,“ prohlásil pákistánský činitel.

Smrt svého vůdce oznámilo Hnutí islámského džihádu

Ve faxované zprávě militantní skupina Harkat ad-Džihád-al-Islamíja (Hnutí islámského džihádu), v jejímž čele Kašmírí stál, uvedla, že Kašmírí v pátek ve 23:15 místního času v kmenové oblasti Jižní Vazíristán padl jako mučedník. Podle nejmenovaného pákistánského zdroje bylo kromě něj zabito dalších osm lidí.

Přitom zprávy, že Kašmírí mohl být zabit při útoku bezpilotního letadla, se objevily již v září 2009. Tehdy se však nepotvrdily. Pákistánci je připisován mimo jiné podíl na nepodařeném pokusu o atentát na tehdejšího pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa v roce 2003. Podle amerického ministerstva obrany stál Kašmírí za sebevražedným bombovým útokem na americký konzulát v Karáčí, při němž byli v roce 2006 zabiti čtyři lidé včetně amerického diplomata.

Pákistánské bezpečnostní síly dnes poblíž hranic s Afghánistánem zabily 26 islamistických ozbrojenců. Povstalci podle místní policie překročili hranici z afghánské provincie Kunar a napadli pákistánské vojáky. Ve středu asi 500 ozbrojenců hnutí Tálibán napadlo kontrolní stanoviště v pákistánském Šaltalu. Zabili přitom nejméně 27 členů bezpečnostních jednotek a sami podle policie ztratili asi 100 mužů.

  • Iljas Kašmírí autor: EHAN KHAN, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2610/260981.jpg
  • Útok v Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2545/254410.jpg