Němečtí pastevci se brání přílišné byrokratizaci

Berlín - Chovatelé ovcí se sešli v německé metropoli k protestům. Nelíbí se jim, že je vytlačuje konkurence z ciziny, v zemi ubývají pastviny a Evropská unie jim nařizuje zvířata povinně elektronicky značkovat. Jde přitom nejen o drahou záležitost, ale pastýři si stěžují rovněž na nutné a nepříjemné administrativní úkony s tímto příkazem spojené.

„Naléhavě žádáme snížení byrokracie, je to šílené. Lidi v Bruselu by měli pochopit, že ti, kteří mají něco produkovat, k tomu taky musejí mít podmínky. Průchod bránou je i další symbolické sjednocení východu a západu skrze stejné problémy v našem povolání,“ říká pastýř z Braniborska Knut Kucznik.

Pastýři si stěžují na nárůst papírování

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Rod Knuta Kucznika prohání stáda od 18. století, ovšem to své už zmenšil skoro na polovinu. Říká, že ho ničí zahraniční konkurence, mizející volný prostor, ale hlavně nárůst papírování. Vybrané vyslance svého chovu tak na protest nechal pást přímo v srdci Berlína.

Wendelin Schmücker, pastýř z Dolního Saska

„Největší problém je pro nás elektronické značkování. Každé zvíře musí mít vlastní číslo a kartu v registru. To je pro nás jednak drahé a navíc to zabírá spoustu času.“

Pastýřská protestní výprava se loni vypravila na protest celou Evropou. Ovšem ani zastávka v Bruselu jim nepřinesla uspokojení. „Problémy jsou tak velké, že budeme rádi, když tu v roce 2050 zbude aspoň jeden ovčín,“ tvrdí dokonce vedoucí Svazu chovatelů ovcí Stefan Völl.

„Co se týká značkování, nečekám kroky směrem k uvolnění. Podívejte se teď na dění kolem střevní bakterie. V takových případech hned veřejnost volá po přísnější regulaci,“ argumentuje však poslanec za vládní CDU Dieter Stier a vysvětluje nutnost administrativy.

  • Ovce autor: ARMIN WEIGEL, zdroj: ISIFA/Rex Features http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2610/261000.jpg
  • Protest německých chovatelů ovcí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2611/261009.jpg
Vydáno pod