Kolumbijští vojáci zabili vysokého představitele gerily FARC

Bogotá - Kolumbijští vojáci zabili vysokého představitele levicových povstalců z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Smrt Aliria Rojase, který byl šéfem ochranky nejvyššího velitele FARC Alfonsa Cana, oznámil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Rojas, přezdívaný Kmotr, zemřel při pátečním střetu s vojáky z departementu Tolima ve střední Kolumbii. V tomto regionu začali členové FARC v roce 1964 svůj boj proti kolumbijské vládě.

Rojas byl v krátké době už druhým šéfem ochranky velitele FARC, kterého kolumbijské jednotky zabily. Před třemi měsíci skončil stejně jeho předchůdce. Santos označil Rojasovu smrt za významný úder proti FARC. „Útočíme na ústřední velení FARC systematicky. Když jmenují nového vůdce, zabijeme ho,“ řekl kolumbijský prezident.

Santos se stal prezidentem loni v srpnu a zachoval tvrdý postoj vůči FARC, který zastával i jeho předchůdce Álvaro Uribe. Vojáci nadále útočí na povstalce a Santos odmítl žádost FARC o mírové rozhovory. Je k nim ochoten pouze v případě, že gerila propustí všechny zajatce, vzdá se dalších únosů, přestane používat miny a skončí s teroristickými útoky.

FARC jsou nejstarší a největší povstaleckou organizací v Kolumbii. V roce 2002 měly asi 20 000 bojovníků, v současnosti je jejich počet odhadován na 8 000. Za více než čtyři desetiletí si boj této gerily s vládními jednotkami vyžádal nejméně 120 000 mrtvých, především civilistů. FARC své aktivity financují především z obchodu s drogami, ale i z vydírání a vymáhání výkupného za unesené osoby.