Čína ujistila sousedy, že její armáda není hrozbou

Singapur - Síla čínských ozbrojených složek je dvacet let za USA, a ačkoli se čínská armáda rozvíjí a vylepšuje, není hrozbou pro mír v Asii. Na asijské bezpečnostní konferenci, která se koná v Singapuru, to dnes prohlásil čínský ministr obrany Liang Kuang-lie, který ujistil, že armáda jeho země nebude agresivně využita proti svým sousedům.

Liang se v pátek v Singapuru setkal s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem v dalším ze série kontaktů na nejvyšší úrovni mezi vojenskými představiteli obou zemí. „Čína a USA učinily velký pokrok v bilaterálních vztazích,“ řekl poté Liang. „Všichni jsme velmi optimističtí ohledně budoucnosti vztahů mezi oběma zeměmi a jejich armádami.“

Liang Kuang-lie:

„Mnoho lidí má tendenci věřit, že s růstem své ekonomiky se Čína stane vojenskou hrozbou. Čína nebude usilovat o nadvládu nebo vojenskou expanzi. To je závazný slib čínské vlády mezinárodnímu společenství.“

Během bezpečnostní konference se Liang snažil snížit význam čínského nárůstu výdajů na zbrojení z posledních let s tím, že vojenské kapacity jeho země stále zůstávají daleko za rozvinutými zeměmi. „Naše obranné síly jsou modernější a rozvinutější, ale pořád tu existuje velká propast,“ prohlásil.

V letošním roce Čína zvýšila vojenský rozpočet o 12,7 procenta na zhruba 601 miliard jüanů (1,6 bilionu korun). V roce 2010 zvýšila vojenský rozpočet „jen“ o 7,5 procenta a přerušila tak sérii let, kdy navýšení rozpočtu na armádní výdaje dosahovalo dvouciferných čísel.

Mnozí zahraniční experti ovšem věří, že skutečné vojenské výdaje Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA) jsou mnohem vyšší, než vláda uvádí. Čínský vojenský rozmach například zahrnuje lednový zkušební let neviditelného stíhacího letounu J-20. Čína by také letos mohla spustit na vodu svou první letadlovou loď - o rok dříve, než očekávali američtí vojenští analytici.

Vydáno pod