NATO dnes v Afghánistánu ztratilo další tři vojáky

Kábul/Praha – Tragická bilance úmrtí příslušníků jednotek Severoatlantické aliance v Afghánistánu pokračuje i dnes. Dva příslušníci NATO zahynuli při havárii vrtulníku, jeden při útoku místních povstalců. Včetně dnešních obětí tak přišlo NATO v Afghánistánu od pátku o devět lidí. Tragické případy se však českých vojáků netýkají, tvrdí česká armáda.

Příčina pádu vrtulníku není známá

Vrtulník Severoatlantické aliance se podle agentury AP z neznámých příčin zřítil na východě Afghánistánu. Zemřeli přitom dva členové posádky, jejichž státní příslušnost nebyla zatím sdělena. Není taktéž jasné, kolik lidí bylo na palubě blíže neupřesněného stroje a zda si incident vyžádal i zraněné. Podle prohlášení NATO nejsou k dispozici informace, že by v místě nehody vyvíjeli aktivitu afghánští povstalci.

Dnešní smrt dalšího příslušníka jednotek NATO však patrně na svědomí povstalci mají. Úmrtí dopoledne oznámil jižní Afghánistán. Zahraniční voják tam zahynul při útoku neznámých ozbrojenců. Mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková v sobotu i dnes potvrdila, že čeští vojáci působící v asijské zemi jsou v pořádku.

Od začátku letošního roku bylo v Afghánistánu zabito nejméně 220 aliančních vojáků. Je mezi nimi i český voják, který 31. května zahynul v afghánské provincii Vardak, když s obrněným vozidlem Iveco najel na improvizované výbušné zařízení. Byl to čtvrtý český voják, který přišel v Afghánistánu o život.