Izraelci zaútočili na demonstranty u hranic Sýrie, 20 mrtvých

Jeruzalém/Damašek – V okupovaných Golanských výšinách u hranice se Sýrií dnes izraelské jednotky zastřelily nejméně 20 demonstrantů, 325 jich utrpělo při střelbě vojáků zranění. Informovala o tom syrská státní televize, zatímco izraelské zdroje upřesnění neposkytly. Podle televize je jednou z obětí dvanáctiletý chlapec. Izraelci prý zahájili palbu, aby rozehnali dav propalestinských demonstrantů, kteří se přiblížili k hranici.

Američané jsou na straně Izraele

Rovněž mluvčí izraelské armády generál Joav Mordechaj připustil, že vojáci stříleli, zároveň dodal, že oběti nemůže potvrdit. Izraelskému vojenskému rozhlasu podle agentury Reuters sdělil, že pokud je bilance uváděná syrskými médii pravdivá a pokud izraelští vojáci zabránili demonstrantům dostat se přes oplocení, pak jde o přiměřenou odpověď.

Izraelci zaútočili na demonstranty u hranic Sýrie (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad krvavým incidentem hluboké znepokojení. Postavilo se nicméně na stranu Izraele, když v komuniké uvedlo, že by se podobné provokace neměly stávat a že židovský stát má jako kterýkoli svébytný stát právo se bránit.

Syrská televize a televize Al-Džazíra v živém vysílání ukázaly prudkou střelbu v hraniční oblasti a demonstranty odnášející raněné do bezpečí. Reportér Reuters na místě viděl odnášet na nosítkách nejméně sedm demonstrantů, poškození v ohrazení z ostnatého drátu ale nepozoroval. Demonstranti nicméně na plot umístili palestinskou vlajku.

Ještě před incidentem izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že izraelským silám nařídil jednat s maximální rozvahou: „K mé lítosti se extremisté kolem nás dnes pokoušejí prolomit naše hranice a chtějí ohrozit naše obce a občany. To nedovolíme.“

Palestinci si připomínají výročí „šestidenní války“

V těchto dnech si Palestinci připomínají výročí takzvané šestidenní války z roku 1967, během které Izrael obsadil části území sousedních zemí. Izrael obsadil jordánský západní břeh Jordánu, východní Jeruzalém, egyptský Sinajský poloostrov s pásmem Gazy a syrské Golanské výšiny v roce 1967 po výhrůžkách ze strany arabských zemí.

Tuto sobotu v centru Tel Avivu protestovaly na protest proti pokračující okupaci palestinských území tisíce Židů i izraelských Arabů. Izraelské síly dnes kvůli případným demonstracím v souvislosti s výročím takzvané šestidenní války zůstávaly v pohotovosti. Podle AP byly mobilizovány tisíce vojáků a policistů.

Jeruzalém posílil bezpečnostní opatření u severní hranice poté, co květnové výročí vzniku státu Izrael bylo provázeno protiizraelskými demonstracemi. Stovky Palestinců tehdy překročily severní hranici a dostaly se do vesnice v okupovaných Golanských výšinách. Při střetech s izraelskými a pravděpodobně libanonskými bezpečnostními silami zemřelo 15 lidí.

Podle zdrojů AFP zůstaly izraelské síly i u hranice s Libanonem, přestože libanonská armáda demonstrace plánované na dnešek u hranice s Izraelem zakázala. Z těchto míst incidenty hlášeny nebyly. Na západním břehu Jordánu podle Reuters asi stovka palestinských demonstrantů uspořádala protestní pochod ke kontrolnímu stanovišti izraelské armády. Vojáci proti nim použili slzný plyn a demonstranty rozehnali.

Vydáno pod