Mexický básník vede protestní karavanu proti drogám

Mexiko - Mexický básník a aktivista Javier Sicilia vede protestní průvod napříč zemí, na němž požaduje ukončení války mezi drogovými gangy. Pochod začal v sobotu ve městě Cuernavaca v jižním Mexiku, kde v březnu zabili ozbrojenci z drogových kartelů jeho 24letého syna a dalších šest lidí. Sicilia má před sebou cestu dlouhou přes 1 000 kilometrů. V drogové válce v Mexiku už od roku 2006 zemřelo přes 38 tisíc lidí.

Siciliu následují na cestě dlouhé několik tisíc kilometrů napříč osmi mexickými státy stovky příznivců v několika desítkách autobusů. Jízdu chtějí završit 10. června ve městě Ciudad Juárez, které patří po zločinecké stránce k nejnebezpečnějším městům na světě.

Od prosince 2006, kdy po nástupu do úřadu zahájil mexický prezident Felipe Calderón tažení proti drogovým kartelům, zemřelo v zemi při střetech gangů mezi sebou nebo s policií přes 38 000 lidí. Kvůli násilí, které se nedaří zmírnit ani s pomocí armády rozmístěné v pohraničních oblastech, dalších asi 230 000 lidí opustilo své domovy.