Zdrojem střevní nákazy nejspíš zeleninové výhonky z Německa

Hamburk - Pravděpodobným zdrojem nebezpečné střevní nákazy způsobené bakterií E. coli jsou zeleninové výhonky pěstované v Německu, jak informovaly německé úřady. Dolnosaský ministr zemědělství Gert Lindemann proto varoval, aby se lidé vyhnuli fazolovým výhonkům, které se často používají v míchaných salátech, a nejedli je. Definitivní výsledky testů mají být k dispozici v pondělí, přesto prý dosavadní nepřímé důkazy usvědčují právě výhonky.

Podezření spadá podle agentury DPA na 18 směsí s výhonky, například s výhonky fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček a dalších. Podle dolnosaského ministra zemědělství se úřadům v posledních hodinách podařilo získat řadu indicií, které ukazují na to, že nákaza se rozšířila z výhonků dodávaných firmou z obce Bienenbüttel z dolnosaského okresu Uelzen. Dle ministra jde o přinejmenším jeden z pravděpodobných zdrojů nákazy. Některé podezřelé výhonky prý pocházejí i ze zahraničí, úřady ale nesdělily, z jakých zemí.

Podezřelá firma dodávala výhonky do celé řady severoněmeckých restaurací

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Dotyčný podnik prodává řadu druhů směsí s výhonky do restaurací a dalších podniků především v severním Německu. Německé úřady přišly podle Lindemanna na to, že v řadě restaurací, v nichž se lidé nakazili, se podávaly právě saláty dodávané touto firmou. Společnost musela zastavit svůj provoz a směsi, které dodává, jsou stahovány z trhu. S vyšetřovateli prý firma spolupracuje. Obchodní vedoucí firmy Klaus Verbeck novinám Neue Osnabrücker Zeitung sdělil, že výhonky nebyly vůbec hnojeny a že se zvířecí hnojiva nepoužívají ani v jiných částech farmy.

Výhonky z Dolního Saska používala mimo jiné také restaurace v Lübecku, kde se pravděpodobně nakazilo 17 osob. Na restauraci proto padlo podezření, že byla zdrojem celé nákazy. Podle BBC ale testy v restauraci nic nenašly.

Chyba vznikla podle některých odborníků i státníků už na začátku, neboť o šířící se epidemii mutanta bakterie Escherichia coli se Evropa dozvěděla s velkým a zbytečným zpožděním. „Německý systém byl nepřehledný a z mého pohledu zpožděný. Problém je v rychlém vkládání informací do e-systému,“ říká český ministr zemědělství Ivan Fuksa.

„V tuto chvíli nevidím, že by federální vláda a příslušné úřady nedělaly všechno nezbytné, všichni pracovali velmi intenzivně a informovali občany včas a trasparentně,“ říká německý ministr zdravotnictví Daniel Bahr. Z německých průtahů teď Evropa musí vyvodit důsledky - evropští ministři zdravotnictví budou v pondělí vymýšlet, jak podobným zpožděním předejít.

I nadále je třeba dávat pozor

Odborníci i vláda ale stále nabádají k maximální obezřetnosti. Nakazit se krvácivým průjmem už člověk nemusí jen z potravin. „Teď je potřeba dát pozor na kontakty s jakýmikoli lidmi, které potkáte. Třeba na letišti,“ dodává Fuksa. „Všichni by si měli velmi pečlivě mýt zeleninu a speciálně maso nejíst nedovařené,“ doplňuje jej bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu AV ČR Blanka Říhová.

Do této chvíle stoupl počet obětí infekce v Německu na 21, řada dalších pacientů je v ohrožení života. Při návštěvě univerzitní nemocnice v Hamburku to řekl Reinhard Burger, ředitel Institutu Roberta Kocha (RKI). Podle evropských zdravotních činitelů citovaných BBC šíření infekce, která zatím vedle Německa zasáhla 12 dalších zemí včetně Česka, postupně zpomaluje. To podle DPA potvrdily i těžce postižené spolkové země Hamburk a Dolní Sasko. Přesto je v některých německých nemocnicích situace velmi vážná kvůli příliš velkému počtu pacientů.

Burger dále uvedl, že v celém Německu je registrováno 1 526 případů nákazy bakterií zvané enterohemoragická Escherichia coli (EHEC). U 627 pacientů byl diagnostikován nebezpečný hemolyticko-uremickým syndrom (HUS), jenž může vést k selhání ledvin.

  • Gastronomie zdroj: www.praguefoodfestival.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2587/258641.jpg
  • Ivan Fuksa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2611/261093.jpg
  • Mikrobiologická analýza autor: Sean Gallup, zdroj: ISIFA/Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2611/261097.jpg