Na severu Sýrie prý od soboty zabito 35 lidí

Sýrie - Syrské bezpečnostní síly zabily od soboty ve městě Džisr aš-Šogúr na severozápadě Sýrie při vojenských operacích 35 lidí, jak podle agentury Reuters uvedli místní obyvatelé. Šéf syrské organizace monitorující lidská práva v této blízkovýchodní zemi původně hovořil o 19 mrtvých civilistech a šesti obětech mezi příslušníky bezpečnostních sil.

Operace byla součástí zásahu, který začal v sobotu a pokračoval dnes. Dostupné zprávy se o detailech akce nezmiňují. Zdroj z řad ozbrojenců podle agentury AFP v sobotu uvedl, že ve městě po pohřbu jednoho z obyvatel zabitého v pátek demonstrovalo asi tisíc lidí. Bezpečnostní síly se je prý pokusily rozehnat střelbou a tři osoby přitom zabily.

V oblasti byli podle dnešní zprávy státní agentury SANA zabiti čtyři policisté a dalších 20 utrpělo zranění poté, co teroristické skupiny zaútočily na vládní budovy a policejní stanice.

Napjatá atmosféra ve městě Hamá

V syrském městě Hamá, kde prý bylo při pátečním zásahu syrských bezpečnostních sil proti protivládním demonstrantům zabito podle různých zdrojů 60 až 65 lidí, podle místních vládne napjatá atmosféra. Armáda v noci na dnešek údajně stáhla tanky z předměstí. Obyvatelé města pak dnes druhým dnem pokračovali v generální stávce, aby tak uctili památku obětí pátečního zásahu. Zavřené byly i obchody.

Dle aktivistů organizací na ochranu lidských práv se armáda stáhla i ze dvou měst v provincii Dará, kde povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada v polovině března začalo. Armáda v oblasti několik dní prováděla vojenské operace. Podle výborů na organizaci protivládních protestů bylo při nich jen v městě Hirák zabito 18 lidí. Podle agentury AFP propustil syrský režim od úterý více než 450 politických vězňů. Většinou jde prý o islamisty a menšinové Kurdy.

Zástupci protivládní opozice v Sýrii dnes vyzvali v Bruselu mezinárodní společenství, aby vyvinulo větší nátlak na Asadův režim. Podle nich je zapotřebí jeho vládu zcela izolovat a neumožnit mu, aby byl zastupován v mezinárodních organizacích. Asadovu snahu zahájit s odpůrci režimu dialog označili účastníci takzvaného Kongresu pro změnu v Sýrii za špatný vtip.

Demonstrace v Sýrii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod