Libyjští povstalci vstoupili do Džafranu

Tripolis - Libyjští povstalci vstoupili bez odporu do Džafranu. Až dosud toto město jihozápadně od Tripolisu ovládaly síly věrné vůdci Muammaru Kaddáfímu. Povstalci údajně město už obsadili. Na budovách jsou prý vlajky rebelů a plakáty Kaddáfího jsou strhané. Armáda věrná Tripolisu začala mezitím ostřelovat povstalce v přístavu Adžedábíja. V noci na dnešek také pokračovaly letecké útoky NATO v hlavním městě Tripolisu.

Džafran vládní síly obsadily před více než měsícem a ve městě už začaly docházet potraviny, léčiva a voda. Britské síly 2. června hlásily v této oblasti zničení dvou tanků a dvou ozbrojených vozidel. Podle povstaleckých zdrojů dnes Kaddáfího síly zasáhly čtyřmi raketami Grad východolibyjské město Adžedábíja.

Podle prohlášení Severoatlantické aliance bylo cílem nočního bombardování Tripolisu státní rádio a televize. V ranních hodinách byla zasažena i budova patřící k parlamentu, kterou z poloviny zničil jeden z předcházejících náletů. Místo se nachází asi dva kilometry od hlavního náměstí v Tripolisu.

Brífink NATO k situaci v Libyi (zdroj: ČT24)

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes informoval, že NATO během operací v Libyi poškodilo nebo zničilo 1 800 vojenských cílů. Podle něj takový rozsah škod oslabil Kaddáfího natolik, že bude přinucen odstoupit. NATO úspěšně zasáhlo asi 100 velitelských a řídicích středisek, 700 skladů munice a téměř 500 tanků, obrněných transportérů a raketometů, uvedl generální tajemník a dodal, že se nyní libyjský lid může začít připravovat na budoucnost bez Kaddáfího. Kaddáfího režim začíná být díky náletům, námořní blokádě, vzpouře a dezercím z armády i vlády oslaben.

Brífink generálního tajemníka NATO
Zdroj: ČT24