Apple zahalí své příznivce do nového mraku

New York / San Francisco - Společnost Apple dnes v San Francisku v úvodu konference pro vývojáře podle očekávání představila internetové úložiště dat iCloud, které umožní sdílení dat mezi různými zařízeními Applu včetně tabletů a mobilních telefonů. Společnost se také pochlubila novými verzemi svých operačních systémů pro počítače a mobilní zařízení.

Nová služba iCloud umožňuje uživatelům sdílet data mezi různými zařízeními společnosti Apple prostřednictvím online úložiště. Snadno by tak například mezi počítači, tablety a mobilními telefony měli přenášet svou poštu či kontakty. Vše by se mělo dít jednoduše a automaticky.

Prostřednictvám iCloud nabídne Apple uživatelům online úložiště o velikosti pěti gigabytů, do níž se nebude započítávat digitální hudba či knihy nakoupené od Applu. Firma svou dnešní nabídkou reagovala na podobná datová úložiště představená nedávno jejími konkurenty Amazon a Google. Obě firmy lidem umožní, aby si nahráli svou hudbu na internet a měli ji tak dostupnou všude.

Stave Jobs, ředitel Applu

„Všechno funguje automaticky, nikdo se nemusí nic nového učit. Prostě to funguje.“

„Oni měli tuhle službu už v jakési jednodušší verzi – jmenovala se trošku jinak, fungovala trošku jinak a lidi to používali a bylo to placené. Teď to bude vylepšení a bude to zadarmo, takže já si myslím, že uživatelé tam určitě budou,“ míní šéfredaktor serveru MobilMania.cz Filip Kůžel.

Počítačům odzvonilo, míní Apple

Nová služba odráží současnou vizi Applu, ve kterém ve světě výpočetní techniky končí doba osobních počítačů. Lidé podle kalifornské společnosti budou jako svá primární zařízení stále více používat tablety či chytré mobilní telefony.

Dalším přínosem pro zákazníky Applu by mohl být i nový operační systém iOS pro mobilní zařízení. Telefony iPhone a tablet iPad do Applu díky němu bude poprvé možné aktivovat bezdrátově bez připojení počítače. Stejně tak bude možné poprvé „vzduchem“ synchronizovat i data. Systém si uživatelé budou na svá mobilní zařízení od Applu nahrát na podzim.

Stále více mobilní a dotykový svět výpočetní techniky se promítl i do nové verze operačního systému pro osobní počítače a notebooky od Applu OS X. Nová verze nese označení Lion (Lev) a její uživatelské prostředí je do značné míry inspirováno mobilním systémem - má například ještě hlubší integraci dotykových gest. Nový systém bude uživatelům dostupný v červenci.

Chytrý telefon
Zdroj: ČT24
Vydáno pod