Čína je kvůli Libyi opatrná, nekloní se na žádnou ze stran

Peking - Čínský diplomat trvale působící v Egyptě jednal v ústředí libyjských povstalců v Benghází. Podle čínského ministerstva zahraničí proto, aby se seznámil s humanitární situací a stavem čínských společností. Setkal se údajně i s vůdcem rebelů. Před několika dny přitom čínský velvyslanec v Kataru přijal Mustafu Abdela Džalíla, politického vůdce libyjských povstalců. Čína doteď trvala na své neutralitě. Možná proto teď do Číny přijede na návštěvu i libyjský ministr zahraničí Abdal Atí Ubajdí.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí oznámil, že Ubajdí jede do Číny jako zvláštní vyslanec své vlády. Další detaily návštěvy přitom nepřiblížil. Ministerstvo ovšem taktéž informovalo o tom, že čínský diplomat se vydal do Benghází, kde jednal se zástupci Přechodné národní rady.

Jenže i když by to mohlo tak vypadat, ani teď se Čína nepřidala na stranu rebelů. „Čína je přesvědčená, že všechny strany v Libyi by se měly plně soustředit především na zájmy své země a jejích obyvatel. Měly by zvážit návrhy řešení, se kterými přišlo mezinárodní společenství, a vyřešit krizi politickými prostředky,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva zahraničí.

Řeč zbraní a diplomacie v Libyi (zdroj: ČT24)

Peking se nicméně snaží, co se týče vnitřních konfliktů jednotlivých zemí, nezaujímat postoje, které by se přikláněly na jednu či na druhou stranu. Čína má přitom jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN významný hlas, může totiž využít právo veta. Letecké útoky proti libyjskému režimu nicméně schválila.

A i když neměla pekingská vláda ke Kaddáfímu nikdy blízko, dál setrvává v neutrální pozici. „Čína teď otevřeně jedná s opozičními silami, protože vláda v Tripolisu bude muset dřív nebo později padnout,“ myslí si Jin Gang z Čínské akademie sociálních věd.

Kaddáfí: Budeme bojovat až do smrti

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí prohlásil, že se nikdy nevzdá a že bude bojovat až do smrti. Libyjce pak v dnes odvysílané zvukové nahrávce vyzval k odporu. Nečekané oznámení zaznělo asi hodinu poté, co v hlavním městě Tripolis dozněl poslední z dnešních asi 30 náletů letounů Severoatlantické aliance. Podle agentur šlo o jedno z nejsilnějších bombardování za denního světla od začátku operací NATO v Libyi. Zprávy o obětech zatím nejsou.

„Máme pouze jedinou volbu: v naší zemi zůstaneme živí, nebo mrtví,“ prohlásil libyjský vůdce v nahrávce, kterou dnes údajně živě odvysílala libyjská státní televize. Prohlásil, že Libyjci se nevzdají, že vítají smrt a že mučednictví je milionkrát lepší. Své stoupence vybídl, aby se přes údery NATO shromáždili v okolí Báb al-Azízíji.

V povstalecké baště Benghází dnes vyslanec ruského prezidenta Michail Markelov řekl, že je Moskva připravena zprostředkovat jednání mezi povstalci a libyjskou vládou. Ruský ministr Sergej Lavrov v Oslu nicméně náznaky týkající se případného zprostředkování mezi znesvářenými stranami v Libyi zmírnil, když řekl, že Moskva v Libyi nehraje roli zprostředkovatele.

Sankce proti Kaddáfího vládě postihnou i šest libyjských přístavů věrných režimu. Evropská unie rozhodla o zmrazení jejich majetku, obchodování s nimi bude pro evropské lodě nelegální.

Boje v Libyi
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP
Vydáno pod