Sálih je po operaci, opozice se zmocnila Táizzu

Saná - Jemenský prezident Sálih má popáleniny na 40 procentech těla a zkolabovala mu plíce. Uvedla to stanice CNN s odvoláním na americké představitele. Sálih byl zraněn při pátečním raketovém útoku na prezidentský palác v Saná. Od víkendu je v péči lékařů v Saúdské Arábii a jeho úřad tvrdí, že se do Jemenu vrátí. Tamní opozice ale usiluje, aby moc trvale převzal viceprezident. Ozbrojené jednotky opozice se po tuhých bojích s armádou zmocnily druhého největšího města Táizzu, naplno se rozhořela také bitva o město Zindžibár na jihu země, kterého se před deseti dny zmocnili islamisté spříznění patrně s teroristickou sítí al-Káida.

Boje pokračují přesto, že prezident Alí Abdalláh Sálih musel po pátečním útoku na svůj palác kvůli zraněním odjet ze země. Opozice to slavila jako vítězství. Další významný úspěch si pak připsala i v Táizzu, kde se dnes střetli protirežimní přívrženci s vojáky. Při bojích zasáhla tankové střela obytnou čtvrť, městem znějí výbuchy. Za dnešek tu zemřeli nejméně čtyři civilisté, tři z nich jsou přitom děti.

Prezident Sálih se stále léčí v Saúdské Arábii. Při pátečním útoku na jeho palác v Saná zahynulo 11 členů stráže a těžce zraněno bylo pět vysokých státních představitelů.

Sálih se včera podrobil operaci, lékaři mu vyoperovali střepiny z hrudníku. Má také popáleniny v obličeji a na těle. I když opozice jeho odchod ze země slaví, Sálihovi spolupracovníci tvrdí, že se do země znovu vrátí. Vzhledem k povaze jeho zranění to je ale v dohledné době velmi nepravděpodobné. Podle posledních informací utrpěl popáleniny skoro na polovině těla a nejmenované americké zdroje dnes uvedly, že trpí také vnitřním krvácením.

Vydáno pod