Syrský režim bojuje o přežití

Damašek - Do otevřené války mezi rebely a vládními vojsky přerostlo povstání v Sýrii. Boje si v posledních dnech vyžádaly stovky mrtvých. Tamní režim bojuje o přežití; povstalci jsou velmi silní a podle některých zpráv se jim vzdala část armády a složila zbraně. Ze severozápadu země prchají civilisti. Množí se také náznaky vzpoury v armádě. Syrská velvyslankyně v Paříži Lamía Šakúrová dnes na protest proti vládním represím podala podle televize France 24 demisi. Jde o první takový případ v syrském diplomatickém sboru, Šakúrová ale vzápětí svou demisi popřela v syrské státní televizi a dokonce pohrozila soudní žalobou.

Syrská vláda v pondělí večer oznámila, že extremisté zabili v provincii Idlib 120 příslušníků bezpečnostních sil. Mnozí exiloví oponenti, kteří pomáhají organizovat transport zraněných civilistů z dané oblasti do Turecka, dnes naproti tomu řekli, že policisty a vojáky zastřelili příslušníci armády. Důvodem prý bylo jejich odmítnutí střílet ve městě Džisr aš-Šughúr na civilisty.

Arabská televize Al-Džazíra kromě toho odvysílala videozáznam, na němž mladý muž v uniformě syrské armády říká, že dezertoval kvůli brutálnímu postupu armády vůči pokojným civilistům, který označuje za zločin. Přeběhlý důstojník, který se identifikoval jako Abdar Rázik Muhammad Tlas z města Rastan v provincii Homs, vyzval další vojáky, aby se vzbouřili proti prezidentu Bašáru Asadovi a ukončili represe účastníků protivládních demonstrací. Tlas v odvysílaném záznamu říká, že vstoupil do armády, aby bránil své krajany před „izraelským nepřítelem“. „Když jsme ale viděli ty zločiny v Dará a po celé Sýrii, už nejsem dál schopen pokračovat ve službě v syrské armádě,“ říká údajný dezertér, se dvěma hvězdičkami na výložkách, který prý byl svědkem „masakrů“ v Sanamínu a Dará.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Ve městě Džisr aš-Šughúr u hranic s Tureckem od víkendu zuří tvrdé střety bezpečnostních sil s údajnými ozbrojenci. Ti podle státní televize terorizují obyvatelstvo, které požádalo vládu o vyslání armády. Místní aktivisté a opoziční zdroje to ale popírají. Podle jejich nejnovějších informací se k Džisr aš-Šughúru blíží další početné armádní posily a obyvatelstvo se obává tvrdého vojenského zásahu.

Represivní operace ozbrojených sil proti lidovému hnutí Syřanů požadujících konec režimu prezidenta Bašára Asada si vyžádaly dle ochránců lidských práv od března přes 1200 lidských životů. Vláda v uplynulých týdnech ohlásila několik reforem v hospodářské a sociální oblasti. Protestní hnutí, které zpočátku požadovalo jen demokratické otevření země, se však v důsledku násilí proti demonstrantům radikalizovalo. Nyní už žádá svržení Asadova režimu. Francie, někdejší obchodní partner rodiny Asadů, chce v Radě bezpečnosti OSN projednat tvrdou rezoluci proti Sýrii. Už teď je přitom pravděpodobné, že tento pokus bude vetovat Rusko.

V Sýrii se střetli exiloví Palestinci

Jedenáct mrtvých si vyžádala také střelba v palestinském uprchlickém táboře u syrského Damašku. Skupina Palestinců, stoupenců syrského režimu, zde střílela do davu. Lidé protestovali proti smrti 23 Palestinců, kteří zahynuli o víkendu u izraelské hranice na Golanských výšinách. Palestinci z tábora viní z jejich smrti prosyrskou Lidovou frontu, která protestní pochod zorganizovala.