Obama s Merkelovou jednal o evropské dluhové krizi a Blízkém východě

Washington – S nejvyššími poctami dnes americký prezident Barack Obama uvítal ve Washingtonu německou kancléřku Angelu Merkelovou. Během návštěvy posoudili evropskou dluhovou krizi, která by podle Obamy neměla ohrozit světovou ekonomiku. Jednali také o spolupráci v Afghánistánu, na Blízkém východě a v Severní Africe. Obama označil úspěchy NATO v Libyi za významné a odchod Kaddáfího je podle něj prý jen otázkou času.

Obama během přivítání německou kancléřku označil za jednoho ze svých nejbližších globálních partnerů. Zdůraznil také kontinuitu americko-německého spojenectví. Pokračuje, „i když ani jeden nevypadáme jako naši předchůdci“, uvedl Obama s narážkou na to, že je prvním prezidentem USA tmavé pleti a Merkelová první německou kancléřkou. Šéfka spolkové vlády mu poté poděkovala za vřelé přijetí i za nejvyšší americké civilní vyznamenání Medaili svobody, kterou jí Obama předá dnes večer. Podle Merkelové to nebude ocenění pouze pro ni, ale pro celé sjednocené Německo.

Na brífinku po společném jednání pak Obama uvedl, že evropská dluhová krize nesmí ohrozit globální hospodářské oživení. Šéf Bílého domu již v minulosti současné problémy eurozóny, jejíž stabilitu ohrožuje Řecko pohybující se na hraně bankrotu a několik dalších předlužených států, označil za jeden ze zdrojů nynějšího zpomalování obnovy americké ekonomiky po nedávné hluboké recesi. Na dnešní tiskové konferenci uvedl, že právě Německo bude při řešení řeckých problémů hrát klíčovou roli. Varoval před tím, že nekontrolované dění v eurozóně by bylo pohromou pro světovou ekonomiku. Šéfka spolkové vlády pak řekla, že stabilita eurozóny je důležitá pro světovou ekonomiku a že evropské státy dospějí k udržitelnému řešení.

Brífink Baracka Obamy a Angely Merkelové (zdroj: ČT24)

Obama po jednání s Merkelovou také pohrozil dalšími sankcemi vůči Teheránu kvůli jeho jadernému programu a neochotě spolupracovat se světem. Uvedl, že další kroky vůči Íránu včetně sankcí budou záviset na stanovisku Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), jejíž rada guvernérů v současnosti zasedá ve Vídni.

Večer pak Obama pro Merkelovou v Růžové zahradě Bílého domu pořádá státní večeři, což je další obvyklá součást programu pro zahraniční představitele pozvané do Washingtonu na oficiální státní návštěvu. Merkelová je čtvrtým státníkem, kterému se za Obamova působení dostalo takové pocty. Před ní to byli indický premiér Manmóhan Singh, mexický prezident Felipe Calderón a čínský prezident Chu Ťin-tchao.

  • Angela Merkelová a Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2619/261843.jpg
  • Angela Merkelová a Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2619/261842.jpg
  • Angela Merkelová a Barack Obama autor: Charles Dharapak, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2619/261845.jpg
Vydáno pod