Francie ukončila vyzvedávání obětí z havarovaného airbusu

Paříž - Z trosek francouzského Airbusu A330, který před dvěma lety během letu z Ria de Janeiro do Paříže spadl do Atlantiku, byla už vyzvednuta všechna těla, která vyzvednout šlo. Z 228 obětí neštěstí, které nikdo nepřežil, jich bylo vyzvednuto asi 150 - kolem padesáti hned po nehodě z hladiny a 104 při nyní ukončeném pátrání v hlubinách oceánu. Příbuzní po obětech ale žádají pokračování operace.

Vyšetřovatelé dnes podle agentur sdělili, že poslední tělo bylo z trosek v hloubce 3900 metrů vyzvednuto v pátek. Loď s ostatky a s částmi stroje, které byly rovněž vytaženy, dorazí do Francie příští týden. Vyšetřovatelé soudí, že navzdory tomu, že těla byla dva roky ve vodě, bude možné oběti identifikovat. Vyzvednuté části letounu budou zkoumat odborníci v Toulouse, kde se airbusy vyrábějí.

Už dříve byly do Francie dopraveny oba letové záznamníky, takzvané černé skříňky, které se také podařilo vylovit. Jejich předběžné prozkoumání neodpovědělo s určitostí na otázku, co katastrofu způsobilo. Konečná zpráva má být zveřejněna koncem července.

Francie ukončila vyzvedávání mrtvých těl z airbusu (zdroj: ČT24)

Šéfovi Asociace brazilských pozůstalých francouzská průběžná zpráva o vyšetřování nestačí. Žádá, aby se na dalším šetření a pitvách vyzvednutých těl podíleli Brazilci.

Potápěči vyzvedli ze dna oceánu dvě oběti letecké havárie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod