Shrek je po smrti

Wellington – Slavná novozélandská ovce Shrek už není: sedmnáctileté zvíře onemocnělo před třemi týdny a v pondělí bylo uspáno. Proslavilo se v roce 2004, když se našlo po šesti letech, po něž se schovávalo a vyhýbalo se stříhání. Jeho vlna za tu dobu narostla na šestinásobek obvyklého porostu. V zemi, kde na jednoho člověka připadá téměř deset ovcí, se Shrek stala námětem několika dětských knih a dokonce se vydala na turné po Novém Zélandu. Setkala se i s premiérkou Helen Clarkovou v parlamentu ve Wellingtonu.

Shrek byla jednou z asi 17 000 ovcí na farmě Bendigo o rozloze 11 000 hektarů v malém městě Tarras na Jižním ostrově. Ztratila se v roce 1998 a její majitel John Perriam měl za to, že zahynula. Po šesti letech však byla objevena v jeskyni zarostlá vlnou tak, že dosahovala trojnásobného objemu. Když ovci nakonec v přímém televizním přenosu ostříhali, vlna vážila 27 kilogramů. Perriam se domnívá, že ovce přežila několik zim a zůstala neobjevena díky tomu, že střídala přilehlé jeskyně.

Shrekův majitel John Perriam:

„Byla to osobnost. Milovala děti a byla opravdu hodná na starší lidi v domovech důchodců.“

Perriam dnes uvedl, že sedmnáctileté zvíře onemocnělo před třemi týdny a bylo uspáno v pondělí. Periam plánuje rozptýlit popel na vrcholu nejvyšší novozélandské hory Mt. Cook. Tento týden se má rovněž konat vzpomínková bohoslužba.

Ovce Shrek
Zdroj: ČTK/AP/Ross Land