K ISS odstartovala ruská loď Sojuz

Bajkonur - K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes večer našeho času úspěšně odstartovala ruská loď Sojuz TMA-02M s ruským kosmonautem Sergejem Volkovem, Japoncem Satošim Furukawou a americkým astronautem Michaelem Fossumem. Sojuz by měl u ISS zakotvit ve čtvrtek.

Trojici, jejíž návrat na Zemi je naplánován na polovinu listopadu, čeká na orbitálním komplexu řada vědeckých experimentů. Furukawa se chce na stanici mimo jiné věnovat pěstování kukuřice, aby vědcům pomohl zjistit, zda vesmírní cestovatelé budou v budoucnu schopni sklízet vlastní potraviny. Staniční posádku nyní tvoří ruské duo Andrej Borisenko a Alexandr Samokuťajev a Američan Ronald Garan.

Vůbec poprvé v dějinách kosmonautiky veze posádka do vesmíru i poměrně neobvyklý náklad - úlomky lidských kostí. Vědce už totiž dlouho trápí problém s odvápněním kostní hmoty, které pravidelně lékaři zaznamenávají při návratu kosmonautů z dlouhodobých letů. Na úlomcích kostí chtějí nyní lékaři sledovat, s jakou dynamikou a rychlostí k tomuto nežádoucímu procesu v podmínkách stavu beztíže dochází.

Nevelké úlomky kostí dodala posádce Sojuzu jedna ze stanic moskevské záchranky. Kostní hmota je uložena v 16 zkumavkách ve speciálním roztoku. Každé tři měsíce budou čtyři zkumavky dopraveny na Zemi, kde je vědci budou zkoumat a postupně porovnávat. První várku dostanou v září, kdy se z ISS vrátí kosmonauti Andrej Borisenko a Alexandr Samokuťajev.

Dnešní start byl zároveň připomínkou startu Sojuzu 11, který se do kosmu vydal před 40 lety 6. června 1971. Tříčlenné posádce se poté jako první podařilo úspěšně nalodit na první orbitální stanici v historii lidstva Saljut 1. Při návratu do atmosféry ale všichni kosmonauti zahynuli.