Znásilněná Libyjka je podle OSN údajně v Rumunsku

Bukurešť - Libyjka tvrdící, že byla znásilněna a mučena skupinou vojáků libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, dorazila do Rumunska a přebývá v tranzitním středisku pro uprchlíky v západorumunském Temešváru. V úterý to prohlásila mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Claudia Liuteová. Imán Obejdiová prý přiletěla do Rumunska tuto neděli z Itálie. Cestovala sama. V temešvárském zařízení pro uprchlíky může zůstat až půl roku, řekla Liuteová. Podle zaměstnanců tohoto zařízení pro uprchlíky citovaných místními médii byly na devětadvacetileté ženě ještě patrné stopy agrese a kvůli vyšetřením byla krátce hospitalizována v temešvárské nemocnici.

O případu Obejdiové se mluví od konce března, kdy vládní agenti ženu vyvlekli z hotelu Rixos v Tripolisu. Obejdiová tam pronikla, aby ukázala zahraničním novinářům odřeniny a zhmožděniny, jež podle svých slov utrpěla při znásilnění 15 muži věrnými libyjskému vůdci. Vojáci ji prý vyvlekli na kontrolním stanovišti z taxi, opakovaně znásilnili a drželi dva dny v zajetí.

Začátkem dubna pak Obejdiová novinářům řekla, že poté, co byla vyvedena z hotelu, strávila 72 hodin ve vazbě, kde ji vyšetřovatelé polévali vodou a házeli na ni jídlo. Propustili ji až po lékařské prohlídce, která údajně potvrdila znásilnění i mučení. Obejdiová byla poté s pomocí povstaleckých úřadů přestěhována do Kataru, ze kterého ale byla následně vyhoštěna zpět do Libye.

Sestra Obejdiové nedávno sdělila, že tato údajná oběť násilníků emigrovala do USA. Podle AP Libyjka odletěla v neděli ráno z povstalecké bašty Benghází společně se svým otcem na palubě soukromého letadla. Cestu přes Maltu a Rakousko do USA prý zařídila jistá skupina hájící lidská práva s pomocí šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové. Podle agentury AFP temešvárské tranzitní středisko umožňuje uprchlíkům připravit se na umístění v zemi, která se rozhodne je přijmout.

Vydáno pod