KLDR údajně měla testovat raketu krátkého doletu

Soul - Severní Korea minulý týden ve vodách západně od pobřeží odpálila raketu krátkého doletu. Podle tvrzení nejmenovaného zpravodajského zdroje, který citovala jihokorejská agentura Jonhap, se vedení komunistické země od minulého roku zřejmě snaží zvětšit dostřel rakety KN-06 a minulý týden provedlo test ve vodách západně od provincie Pchjongan pukto. KLDR střely krátkého doletu vypálila naposledy v říjnu 2009. Z východního pobřeží bylo tehdy vystřeleno pět raket země-země KN-02.

Komunistický režim začátkem června pohrozil odvetnou vojenskou akcí proti Jižní Koreji poté, co Pchjongjang odmítl pozvánku k návštěvě Soulu, kterou severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi učinil jihokorejský prezident I Mjong-bak. Napětí mezi oběma zeměmi Korejského poloostrova vzrostlo zejména po dvou loňských incidentech, které si vyžádaly pět desítek jihokorejských životů. Pchjongjang se ale odmítl za oba incidenty omluvit.

Komunistické vedení KLDR začátkem minulého týdne tvrdilo, že Jižní Korea úpěnlivě žadoní o konání rozhovorů mezi vůdci obou zemí. Soul tehdy upozornil, že Severní Korea jeho výzvu překroutila. Severokorejská agentura KCNA pak sdělila, že KLDR nepřistoupí na žádná jednání se Soulem, pokud ji bude nutit opustit jaderný program. Jeho ukončení je podmínkou pro rozsáhlou ekonomickou pomoc a Severní Korea v uplynulých týdnech naznačovala ochotu se k jednáním o jádře vrátit.