Austrálie bouchla do stolu: S našimi krávami se bude zacházet slušně!

Canberra - Australská vláda nejméně na půl roku zastavila veškerý vývoz živého skotu do Indonésie. Důvodem je pobouření nad brutalitou v tamních jatkách, které vyvolal dokument místní televize ABC. Canberra nejprve zastavila export na konkrétní jatka, po petiční akci ale zákaz rozšířila. Pro australské chovatele je to velká rána. Každoročně totiž do Indonésie vyvážejí přes tři čtvrtě milionu kusů živých dobytčat v hodnotě 5,8 miliardy korun, což je asi 60 procent celkového objemu australského vývozu této komodity. Chovatelé a obchodníci s dobytkem proti rozhodnutí vlády protestují s tím, že je „zločinné manipulovat na základě citových pohnutek trhem“.

Zákaz vývozu bude trvat, dokud nebude zajištěno odpovídající zacházení se zvířaty, prohlásil ministr zemědělství Joe Ludwig, který nařízení podepsal. Podle obchodníků bude mít zákaz obrovský ekonomický dopad na ranče po celé severní Austrálii, kde nejsou žádná jatka pro export masa. Doma chovatelé také neprodají: spotřeba hovězího v Austrálii po odvysílání dokumentu klesla o 15 procent.

Televize ABC odvysílala 30. května záznam z indonéských jatek, na nichž jsou zvířata bičována, bita, mrzačena a umírají dlouhé minuty poté, co jim byla opakovaně podříznuta hrdla. Ministr zahraničí Kevin Rudd ujistil, že přerušení obchodu s jednotlivými jatkami nepoškodí „pevné a silné vztahy“ s Indonésií.

Vývoz živého hovězího dobytka představuje až 40 procent indonéské spotřeby hovězího masa. V Indonésii funguje asi 770 jatek a jen v pěti z nich se používá omráčení zvířete před porážkou pistolí. Indonéská metoda porážky zvířat je založena na islámských zvyklostech, podle nichž musí zvíře vykrvácet, aby bylo maso „halál“, tedy vhodné pro konzumaci muslimů.

Lyn Whiteová, která záběry z indonéských jatek pořídila a vede kampaň organizace Animals Australia, prohlásila, že zákaz měl přijít dříve a že problémy v Indonésii jsou známé celé roky. „Zvedl se mimořádný nával hněvu nad tím, jakým způsobem se s našimi krávami zachází a že k tomu byly dodány. Tohle je první krok,“ řekla Whiteová australské televizi.

Austrálie celkem vyváží živá jateční zvířata v hodnotě 730 milionů australských dolarů ročně. Ovce míří do Kuvajtu, Jordánska, Bahrajnu, Ománu, Spojených arabských emirátů, Kataru a Izraele, zatímco hovězí dobytek je vyvážen krom Indonésie do Malajsie, Jordánska, Japonska, Bruneje a na Filipíny. V letech 1991 až 2000 zakázala australská vláda vývoz živých krav a ovcí do Saúdské Arábie poté, co stovky zvířat uhynuly horkem při lodní přepravě do Perského zálivu.

Joe Ludwig, australský ministr zemědělství:

Chovatelé varují, že nynější zákaz menší farmy položí a spolu s nimi i podpůrný průmysl, jako jsou například dopravci. „Vývoz živých zvířat je vývoz utrpení. Je to neetické a australská ekonomika z toho nemá takový zisk, jako kdyby se zvířata porážela a zpracovávala tady,“ namítá poslanec za Zelené Adam Bandt.

  • Kruté záběry z indonéských jatek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261937.jpg
  • Kruté záběry z indonéských jatek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261939.jpg
  • Lyn Whiteová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2620/261936.jpg
  • Joe Ludwig autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2621/262016.jpg